НОВИНИ

БАБХ: Потребителите, закупили заразени яйца с фипронил, да не ги консумират!

Българската агенция по безопасност на храните е направила 569 проверки, от които 435 на складове и предприятия, преработващи или влагащи в производството яйца и 134 във ферми, в които се отглеждат кокошки носачки, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

bnt avatar logo
от БТА
18:20, 14.09.2017
Чете се за: 00:27 мин.
Още
бабх потребителите закупили заразени яйца фипронил консумират

Проследявани са били доставките на яйца и яйчни продукти с произход страните членки на ЕС, предлагани на пазара или за влагане в производството на храни. Проверявани са били и използваните препарати за дезинфекция и дезинсекция, по отношение употребата на продукти, съдържащи фипронил. БАБХ е връчила предписания да се изследват яйца за замърсяване с фипронил.

В резултат на тези проверки е била установена положителна проба за наличие на фипронил в кокоши яйца от български производители, съобщи днес на пресконференция министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

Констатирано е съдържание на фипронил над нормата в яйца от фирмите "Консорциум Агробизнес" АД и "Агроинвестпродукт" ООД. Яйцата са от партиди: 3BG04001, 1BG04001 и 3BG04003. Въпреки че съдържанието на фипронил е 0,027 мг/кг, което е значително под опасната доза за човек от 0,72 мг/кг от БАБХ съветват потребителите, които са закупили яйца с горепосочените маркировки да не ги консумират.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Утре пускат движението по столичния булевард „Дондуков“ в два участъка
Утре пускат движението по столичния булевард „Дондуков“ в два участъка
Одобриха сливането на болниците Свети Мина и Свети Пантелеймон
Одобриха сливането на болниците "Свети Мина" и "Свети Пантелеймон"