Във връзка с подадени сигнали за изхвърляне на отпадъци от свинско месо на нерегламентирани места, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) напомня, че съгласно чл. 133, ал.2, т. 5 от Закона за ветеринарномедицинската дейност, кметовете и кметските наместници следва да организират обезвреждането на странични животински продукти.

В определените от закона мерки е включено предпазването на околната среда от разпространение на зарази по животните и хората.

Регламентът и контролът при загробването на животни минава през епизоотичните комисии, кметовете и кметските наместници, които определят местата за обезвреждане на страничните животински продукти.

Нено Димов: Следим да няма риск за околната среда от загробването на прасета

Нено Димов: Следим да няма риск за околната среда от загробването на прасета

Над 60% от подадените места за загробване на умъртвени прасета заради африканската чума са отказани. Местата се избират много внимателно, за да се изб...

БАБХ извършва проверки относно изпълнението на прилаганите мерки за ограничаване разпространението на Африканската чума по свинете. Всички експерти в страната са в постоянна комуникация с областните епизоотични комисии с цел прилагане на превантивни мерки за недопускане на зарази, вследствие на нерегламентирано унищожаване.

Епизоотичната комисия заседава за мерки срещу африканската чума в Пазарджик

Епизоотичната комисия заседава за мерки срещу африканската чума в Пазарджик

Почти всички домашни прасета в Пазарджишкия регион вече са умъртвени. От утре инспекторите на Агенцията по безопасност на храните тръгват на проверки,...