НОВИНИ

БАБХ стриктно контролира употребата на антибиотици в животновъдството

Употребата на антибиотици в селското стопанство се контролира строго. Това заяви директорът на центъра за заразни и паразитни болести професор Тодор Кантарджиев.

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:20, 07.11.2017
Чете се за: 00:27 мин.
У нас

Всяка година Агенцията по храните проверява дали има антибиотици в няколкостотин проби от месо. Професор Кантарджиев посочи, че тази година не са открити антибиотици в пробите от магазините. Той обясни, че у нас ветеринарите спазват правилата за лечение на животните и то не предхожда използването им за месо. В страната ни е забранено да се дават антибиотици във фуражите с цел увеличаване на биомасата.

Проф.Тодор Кантарджиев, директор на Национален център по заразни и паразитни болести: Когато се използва дадена група антибиотици в по-голямо количество в селското стопанство, е възможно да се селектират резистентни микроби/бактерии, които влияят на човешкото здраве. Обикновено се обработват термично и вероятността да попаднат такива бактерии е малка. Колкото по-добре е печено, сварено или пържено месото е по-малка вероятността. Важно е антибиотици да се дават, само когато се лекува бактериална инфекция.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Европарламента одобриха промени в Шенгенската информационна система
В Европарламента одобриха промени в Шенгенската информационна система
Голяма авария остави стотици семейства във Велинград без вода
Голяма авария остави стотици семейства във Велинград без вода