Все още не е ясно дали днес ветеринари ще отидат във фермата в Болярово, за да вземат втора проба от животните, при които беше открита чума. Още вчера се очакваше това да се случи. Издадена е и заповед от Агенцията по храните, която забранява достъпa на хора на територията на засегнатите райони, които нямат адресна регистрация там.

Според заповедта на Агенцията по храните, в Шарково не се допускат автомобили и хора, които нямат адресна регистрация в селото. Изключение се прави само за ветеринари, работници, ангажирани с дезинфекцията, полицаи, пожарникари, представители на властите и търговци, които зареждат магазините в селото.

д-р Георги Чобанов, зам.-изпълнителен директор на БАБХ: Както знаете имаме две огнища, които все още са действащи на територията на община Болярово, едното е в село Шарково, другото констатирано огнище е в град Болярово. Така че имаме все още възможност за разпространение на инфекцията. По отношение на Болярово - конкретно на фермата - там имаме нагласата за втора проба, за следваща проба, тъй като това беше обещано от министъра на земеделието. Така че там имаме на практика работа с посещение на обекта, преглед на животните и вземане на допълнителна проба, докато в Шарково - там няма никакви други действия освен ликвидиране на огнището и приключване с дезинфекцията с цел гарантиране невъзможността на излизане на вируса от населеното място.

Изпълнява се заповедта на Агенцията по храните от рано сутринта, обясни кореспондентът на БНТ Румяна Стефанова. Не се допускат пътуващи към Шарково и към другите населени места, които са в тази посока, спират се от блокада от жандармерия, която е разположена в село Малко Шарково.