НОВИНИ

БАБХ започна масирани проверки по Черноморието

Българската агенция по безопасност на храните започна масирани проверки по Черноморието. Проверява се качеството на предлаганата храна в заведенията и хотелите, както и здравния статус на персонала.

bnt avatar logo
от Петър Дойкински
07:35, 07.06.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:52 мин.
Още

Едно от най-сериозните нарушения, които са установени от Агенцията по безопасност на храните е продажбата на риба на открити места. Инспекторите проверяват още продуктите, които се предлагат в търговската мрежа и заведенията за хранене, срокът им на годност, начините на съхранение и здравните книжки на персонала.

д-р Златина Димова, директор на Областна дирекция по безопасност на храните - Варна: Ако в даден обект установим несъответствия, много на брой или такива, които крият риск за потребителя, заведението бива затваряно със запечатване с поставяне на обозначителните знаци на БАБХ.

Най-често хората подават сигнали за начина на излагане на храните и състава на продуктите.

д-р Златина Димова, директор на Областна дирекция по безопасност на храните - Варна: Хората се оплакват, че това, което е обявено на етикета, не отговаря на това, което се съдържа в самата храна.
;

Засилен контрол ще има в заведенията по морето, които предлагат храни, съдържащи млечни продукти. Инспекторите ще следят кой е доставчикът на тези храни и дали етикетът върху опаковката е коректен.

д-р Златина Димова, директор на Областна дирекция по безопасност на храните - Варна: Знаете нашата традиционна шопска салата трябва да е с българско бяло саламурено сирене, а не с имитиращи продукти. Така че нашите проверки са насочени и в тази посока, както и в ситничарски работилници и въобще навсякъде, където би могло да се злоупотреби с употребата на сирене.

Инспекторите към а агенцията по безопасност на храните ще извършват проверки и по сигнали на туристи. Те могат да се подават онлайн или на открития горещ телефон на агенцията: 0700 122 99.


Вижте повече в прякото включване на Петър Дойкински в сутрешния блок на БНТ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Соломон Паси: Сега е моментът да се мисли кога ще се оборудваме с F-35
Соломон Паси: Сега е моментът да се мисли кога ще се оборудваме с F-35
Дъждовното време и неокосени навреме зелени площи бавят пръскането срещу кърлежи
Дъждовното време и неокосени навреме зелени площи бавят пръскането срещу кърлежи