Българската агенция по безопасност на храните започна масирани проверки по Черноморието. Проверява се качеството на предлаганата храна в заведенията и хотелите, както и здравния статус на персонала.

Едно от най-сериозните нарушения, които са установени от Агенцията по безопасност на храните е продажбата на риба на открити места. Инспекторите проверяват още продуктите, които се предлагат в търговската мрежа и заведенията за хранене, срокът им на годност, начините на съхранение и здравните книжки на персонала.

д-р Златина Димова, директор на Областна дирекция по безопасност на храните - Варна: Ако в даден обект установим несъответствия, много на брой или такива, които крият риск за потребителя, заведението бива затваряно със запечатване с поставяне на обозначителните знаци на БАБХ.

Най-често хората подават сигнали за начина на излагане на храните и състава на продуктите.

д-р Златина Димова, директор на Областна дирекция по безопасност на храните - Варна: Хората се оплакват, че това, което е обявено на етикета, не отговаря на това, което се съдържа в самата храна.
БАБХ стартира засилени проверки по българското Черноморие

БАБХ стартира засилени проверки по българското Черноморие

Във връзка с настъпващия летен туристически сезон Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) стартира от днес, 3 юни, засилени извънредни пр...

Засилен контрол ще има в заведенията по морето, които предлагат храни, съдържащи млечни продукти. Инспекторите ще следят кой е доставчикът на тези храни и дали етикетът върху опаковката е коректен.

д-р Златина Димова, директор на Областна дирекция по безопасност на храните - Варна: Знаете нашата традиционна шопска салата трябва да е с българско бяло саламурено сирене, а не с имитиращи продукти. Така че нашите проверки са насочени и в тази посока, както и в ситничарски работилници и въобще навсякъде, където би могло да се злоупотреби с употребата на сирене.

Инспекторите към а агенцията по безопасност на храните ще извършват проверки и по сигнали на туристи. Те могат да се подават онлайн или на открития горещ телефон на агенцията: 0700 122 99.


Вижте повече в прякото включване на Петър Дойкински в сутрешния блок на БНТ