НОВИНИ

БАБХ затвори предприятие за разфасоване на птиче месо в Луковит

Агенцията по безопасност на храните затвори предприятие за разфасоване на птиче месо в Луковит. Над 82 тона птичи продукти, които в момента на проверката са били с изтичащ срок на годност, ще бъдат унищожени. Според Агенцията по храните не е допуснато разпространението на продукция от предприятието. Вчера в Плевен бяха открити тонове месо с изтекъл срок на годност.

bnt avatar logo
от Ирена Николова
20:23, 19.02.2020
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

При извършената проверка на Областната дирекция по безопасност на храните в Ловеч, Икономическа полиция и ДАНС са били открити сериозни нарушения.

Д-р Росен Федерчев - директор на ОДБХ-Ловеч: В предприятието се откриха три вида нарушения - някои несъответствия по сградния фонд и оборудване, наличие на машини, които не са специфични и свойствени за производството на този вид месо в това предприятие и някои проблеми по проследяемостта на произвежданата продукция.

При предишни проверки на фирмата също са откривани нарушения. През миналата година е намерено вносно месо с наличие на салмонела, което е унищожено. Сега е установено още, че фирмата е извършвала обработка на месо, за която няма регистрация по Закона за храните. Ако бъде установено, че нарушенията са и престъпления, лицензът на фирмата ще бъде отнет.

Д-р Росен Федерчев - директор на ОДБХ-Ловеч: Допълвам, че са съставени след тази проверка още два акта за констатирани нарушения и съгласно процедурата те ще бъдат наказани от моя страна с наказателни постановления с максималната сума, която се полага за такива нарушения.

Акцията в Плевен, при която бяха засечени тонове месо с изтекъл срок на годност и с недоказан произход, е извършена след сигнал, подаден в Агенцията по храните. Днес представители на фирмата, в чиито складове бяха установени нарушенията, не бяха открити за коментар.

На адреса, на който е регистрирана компанията, екипът на БНТ не намери никой. Съседи бяха учудени, че в апартамента на последния етаж има фирма.

Голяма част от опасните продукти в Плевен ще бъдат унищожени в екарисаж. Не е изключено тези, които не са от месо, а са опаковани и годни за консумация, да бъдат дарени в хранителната банка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До 5 години затвор очакват бившия военен от Дупница, който взриви дома си
До 5 години затвор очакват бившия военен от Дупница, който взриви дома си
Напрежение в населените места около София заради винетките
Напрежение в населените места около София заради винетките