НОВИНИ

Бахрейн обвини Катар за „военната ескалация“ на кризата в Залива

Според външния министър на Бахрейн шейх Халид бен Ахмед бен Мохамед Ал Халифа ръководството на Катар носи отговорност за „военната ескалация“ на дипломатическата криза в Персийския залив. Това съобщи днес телевизия „Ал Арабия“, предаде ТАСС.

bnt avatar logo
от БТА
11:25, 26.06.2017
Чете се за: 00:47 мин.
По света
бахрейн обвини катар военната ескалация кризата залива

„Привличането на чуждестранни войски и бронирана техника е военна ескалация, за която е отговорен Катар“, написа бахрейнският министър в Туитър. „Конфликтът никога не е имал военни причини, те са свързани с политиката и сигурността. Някои регионални сили грешат, ако смятат, че намесата им ще реши проблема.“

Министърът отбеляза, че е в интерес на регионалните сили да зачитат системата, установена в региона, която може да реши всяка извънредна ситуация. Под „регионални сили“ министър има предвид Турция, чийто президент Реджеп Ердоган подкрепи неотдавна позицията на Доха по исканията на редица арабски страни с оглед подновяване на отношенията.

Вчера Ердоган каза, че призивите за закриване на турската военна база там са проява на неуважение към Турция.

Според бахрейнския първи дипломат Доха създава коалиция с държави извън Съвета за сътрудничество в Залива, което противоречи на ангажиментите, поети от Катар пред партньорите му от организацията.

;

Вчера американският държавен секретар Рекс Тилърсън заяви, че някои от исканията на арабските страни към Катар ще бъдат трудно изпълними, предава БиБиСи, но заяви, че те могат да послужат като основа за преговори. Сред исканията на страните от Арабския залив Саудитска Арабия и Бахрейн и техните съюзници са Катар да прекъсне подкрепата си за организацията „Мюсюлмански братя“, да прекъсне връзките си с Иран и да затвори държавно финансираната телевизия „Ал Джазира“.

;

Срокът, поставен на Катар да изпълни исканията на арабските страни, е до 3-ти юли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар бушува в природен парк в Испания
Пожар бушува в природен парк в Испания
Започва основен ремонт на подлези в Пловдив
Започва основен ремонт на подлези в Пловдив