Фирмата, осъществявала доскоро междуградския превоз, се е отказала с мотива, че линията е губеща. Жители на Балчик, на които се налага да пътуват до Варна за прегледи и лечение, са притеснени, че няма с какво да се придвижат дотам.

Балчик

От месец няма маршрутни коли, които превозват пътниците между Варна и Балчик. Хората, на които се налага да пътуват, трябва да разчитат единствено на преминаващите микробуси от Каварна и Шабла, но само, ако има места.

Урал Юмидов: В краен случай хващаш такси, даваш 50 лева и отиваш. Тук станахме голямо село, не е Балчик. Аз оня ден ходих до Варна, дадох 40 лева за двете посоки.
Кяние Фератова: Понеже малко хора има и транспортът е малко, ама и тези малко хора се нуждаят от транспорт, не всеки има кола, а на мен ми се наложи да отивам на лекар няма, чаках 9 часа и закъснях.
Орхан Мюзкя: Няма превоз, няма да имаме даже.

Хората искат редовна линия с поне два курса между двата града - сутрин и следобед, за да е сигурен превозът им. От Община Балчик търсят решение на проблема, но са затруднени, защото междуградският транспорт е изцяло в частния сектор.

Магдалена Георгиева - директор на Дирекция "Финанси" в Община Балчик: Общината е само регулатор и не осигурява транспорта до Варна. По Закона за автомобилните превози съгласува маршрутните разписания и подписва, е възложител по договора за транспорт, но самият транспорт се осъществява от бизнеса.

От общинската администрация са отправили покана към транспортните фирми за линията Варна - Балчик, но само една е проявила интерес. Водят се разговори, но договор все още не е подписан.