НОВИНИ

Балет Арабеск празнува тази вечер 50-годишен юбилей

Половинвековната годишнина танцьорите ще отбележат по специален начин - с премиера на балета „Ромео и Жулиета“. Модерният танцов прочит на Шекспировата драма с безсмъртната музика на Прокофиев е направен от директора на трупата Боряна Сечанова.

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
19:05, 30.09.2017
Чете се за: 00:53 мин.
Още
балет арабеск празнува вечер годишен юбилей

Макар и на 50, Арабеск показва на своите верни почитатели най-младо си лице, защото танцът е изкуството на младостта.

Боряна Сечанова директор на балет „Арабеск“: През тези 50 години Арабеск наистина непрекъснато е търсил, непрекъснато се е променял, но същевременно е и запазена марка за новаторство, за спектакли, които наистина са различни не само за публиката, но и различни като работа и за самите артисти, за самите творци, които ги създават.

Като хореограф, който борави с модерната танцова лексика, но излиза от лоното на класическия танц Боряна Сечанова често успява да примами вдъхновението точно като стъпи на ярки класически партитури. И този път се потапя на дълбоко в музиката на Прокофиев, за да я представи на сцената, облечена в нови модерни движения. А интересът ѝ към драмата на Шекспир е провокиран от наличието на подходящи танцьори, които в нейните очи са точните Ромео и Жулиета.

Филип Миланов: За мен беше много изненадващо Боряна като ме попита дали ще изиграя Ромео, защото имаме по-други типажи в трупата, които са за мен лично, аз също съм и хореограф по-подходящи като типаж и за мен беше голямо предизвикателство.
Виктория Петрова: Аз съм я направила изключително класическа, така, както е Жулиета- тя е мила, тя е добра, тя е изпълнена със всякакви първи емоции.

Премиерата е начин Арабеск да обърне прожекторите от едно ярко предишно поколение танцьори към младите си, не по-малко талантливи попълнения. Дали публиката ще открие в тяхно лице своите нови любимци, които ще продължат да пишат славната история на единствената у нас трупа за съвременен танц? Ще стане ясно в следващите 50 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Белгийският скандал „Богатите срещат красивите“
Белгийският скандал „Богатите срещат красивите“
Как да познаем дали продуктите, които се предлагат, са екологично произведени
Как да познаем дали продуктите, които се предлагат, са екологично произведени