НОВИНИ

Балетът на Старозагорската опера гостува в София

Балетът на Старозагорската опера гостува в София с три изключително редки балета. Тази вечер трупата ще представи "Нестинарка" в хореографската версия на Маргарита Арнаудова. Утре вечер на сцената на Софийската опера, публиката ще може да види изключително рядко изпълняваните в света балети "Делвата" и "Фантастичното дюкянче", създадено в Париж като част от Руските сезони на Дягилев.

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
11:51, 17.10.2018
Чете се за: 00:37 мин.
Още

Балетът на Старозагорската опера връща "Нестинарка" на софийската публика. Спектакълът съживява тази българска балетна класика в пълната версия, която Маргарита Арнаудова прави през 1986 г. Спектакълът днес е възстановен от дъщерята на хореографката Олесия Пантикина. А изборът да се възкреси това заглавие идва в точния момент.

Силвия Томова - художествен ръководител на балета на Старозагорската опера: Избрах я защото тази година българският балет чества 90-годишнината и 110 години от рождението на маестро Големинов, просто съвпадение на две дати, емблематични точно за "Нестинарка".

Утре вечер Старозагорската трупа представя още два много редки балетни образци - "Делвата" и "Фантастичното дюкянче". Хореограф на Делвата е световноизвестният италиански балетист и педагог Флавио Бенати.

Силвия Томова: Той има много силна любов към България, защото той е бил партньор на небезизвестната балерина Соня Арова, танцувал е с нея при Баланчин, при Лифар в Париж, в Ню Йорк.

Балетът "Фантастичното дюкянче" е по либрето на Леонид Мясин и е един от съхранените балетни образци, създадени по време на Руските сезони на Дягилев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НФСБ ще поискат оставката на Волен Сидеров като председател на ПГ на ОП
НФСБ ще поискат оставката на Волен Сидеров като председател на ПГ на ОП
Египетският президент е на тридневно посещение в Русия
Египетският президент е на тридневно посещение в Русия