НОВИНИ

Балкански фестивал "Надиграване, надпяване и наддумване - българско е!"

В Пловдив започна фестивалът "Надиграване, надпяване и наддумване - българско е!". Участници са фолклорни състави от различни градове. събитието е съпътствано от етно-базар, на който са поканени само български производители, за да представят продукти ръчна изработка.

bnt avatar logo
от Владислав Севов
11:41, 13.08.2016
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

В прякото включване в обедните новини "По света и у нас" репортерът Владислав Севов каза, че този фестивал продължава традицията на немалкото прояви в Пловдив, свързани с фолклора и занаятите. Както обясниха организаторите, хубаво е през летния сезон да има повече събития от този вид, за да се разгласи идеята за фолклорен туризъм, като една обособена част от културния туризъм, в която в България има много потенциал.

Лятото в Пловдив има много чужденци, а и хора от страната ,за които винаги ще е радост да видят нещо автентично и пъстро. Имаше го на музикалните прояви в Цар-Симеоновата градина допреди малко и тук на базара, където се предлагат ръчни изделия - от куклички и дрънкулки, през мед и пчелни продукти до произведения на занятчии. Нека видим какво споделиха някои от участниците в надпяването и надиграването.

Както ни споделиха още от фестивала, целта им е да дадат възможност за изява на възможно най-широк кръг от хора, които обичат фолклора, сред участниците са предимно читалищни групи от страната, от Съюза на слелпите – районната организация в Пловдив, както се видя – и млади хора, които професионално се занимават с музика.

Утре и в понеделник фестивалът продължава с този етно базар, като ще има и беседи и демонстрации, на които майсторите ще разкриват тайните на изработката, приложенията и символиките в техните работи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поне 8 души са убити и 15 ранени при катастрофа на магистрала в Индия
Поне 8 души са убити и 15 ранени при катастрофа на магистрала в Индия
Блокада на околовръстния път за Камено
Блокада на околовръстния път за Камено