НОВИНИ

Балкански истории - разговор със Синан Юлген

Поглед от Турция за миналото и настоящето. С турския политолог и бивш дипломат Синан Юлген разговаря Цветана Кръстева.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
11:03, 06.02.2016
Чете се за: 02:24 мин.
По света

Балканите - мястото, където всички народи се смятат за братовчеди. В земята, пропита с много кръв, се таят и лесно поникват страхове. За едни може да звучи абсурдно, но други може и да се питат дали Турция в опит да утвърждава постимперско влияние няма да опита да анексира Южна България, например?

Синан Юлген, Център за икономически и външнополитически изследвания, Истанбул
Не, не , не изобщо. Турция е страна от НАТО, Турция дори с някои недостатъци още е демокрация, Турция е част от западния алианс, част е от Съвета на Европа. Може да има определено по-амбициозни външнополитически цели, но те ще бъдат преследвани чрез дипломация, със сигурност не по военен път.

Синан Юлген е бивш дипломат, сега ръководител на престижния истанбулски мозъчен тръст - Център за икономически и външнополитически изследвания. Споделя, че една от причините да напусне дипломацията е, за да може да говори свободно. Говорим и за политика, и за история, във време когато в тези райони на Европа те все повече се сплитат.

Синан Юлген, Център за икономически и външнополитически изследвания, Истанбул
Балканите са много важен компонент в нашето национално съзнание, в нашите учебници по история. Основателите на съвременна Турция - Кемал Ататюрк и неговите сподвижници - всички са от Балканите. Ататюрк е бил от Солун. Много от реформаторите, които в края на Османската империя идват на власт и след това строят турската република, са хора, чийто род идва от Балканите. По някакъв начин турската република има балканска идентичност. Балканските войни, когато Турция губи голяма част от територията си на Балканите, все още се разглеждат като една от най-големите ни национални трагедии, защото хората, които са били на власт, са виждали в тази територия своя дом.

Но когато миналото чрез политиката се връща в настоящето, то разделя и противопоставя обществата. С Юлген говорим и за днешна Турция, в която след идването на Реджеп Тайип Ердоган на власт преди едно десетилетие властта често се обръщаше за опора в някогашното величие на империята. Турският политолог е на мнение, че особено след Арабската пролет неоосманизмът е оказал силно влияние на турската външната политика с идеята чрез общи културни наследства, включително исляма, Турция да определя реда в региона си. Тази политика обаче е донесла повече неприятности.

Синан Юлген, Център за икономически и външнополитически изследвания, Истанбул
"Така че сега в Анкара има преразглеждане с идеята, че тази политика трябва да бъде променена. Виждаме сигнали, че това се случва. Това се налага на Турция главно заради много трудната динамика по въпросите на сигурността в Близкия изток. Ситуацията в Сирия и появата на "Ислямска държава" - това влияе на Турция. Това кара Турция да подобрява отношенията си с традиционните си съюзници на Запад, главно със САЩ и НАТО"

Ердоган може и да няма силни политически конкуренти, но за основна негова слабост се смята това, че не знае кога да спре. Периодите на нестабилност в Турция се определят не само от противостоянието с кюрдите и сложната ситуация в Близкия изток, но и от амбициите за президентска република. Някои експерти не изключват, че заради това през лятото Ердоган ще провокира нови избори. Според Юлген по какъв път ще поеме Турция зависи и от Европа. За нея Турция е бариера пред милионите бежанци, но пътят й към Евросъюза е бавен заради икономическите страхове на Европа, заради въпроси за човешките права.

Синан Юлген, Център за икономически и външнополитически изследвания, Истанбул
Ако има прогрес по пътя за членство в ЕС, това ще окаже огромно влияние върху турската външна политика. Защото една от причините тази неоосманска версия да бъде приета от турското население е, защото се увеличава степента на раздразнение от Европа.Напоследък тези отношения са проблемни заради дефицити и от турска, но и от европейска страна. Европа никога не е била способна да приеме Турция безапелационно.

Синан Юлген признава, че всеки народ на Балканите по своему оцветява историята. Няма спор, че възприятието за Османския период в България е негативнo.

Синан Юлген, Център за икономически и външнополитически изследвания, Истанбул
"Мисля, че е погрешно да опростяваме. Определено има и негативни аспекти, но смятам, че от историческа гледна точка, трябва да сме по-обективни., защото 400 години е определено дълга история, която не може да се опише само чрез натиск и напрежение"

Така е на Балканите. Мястото, където една песен може да се пее на различни езици и различни истории да се разказват за едно събитие.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пътуване до Судан
Пътуване до Судан
Робство или иго - през погледа на поколенията
Робство или иго - през погледа на поколенията