НОВИНИ

Балкански лидери дадоха старт на строежа на Трансадриатическия газопровод

На тържествена церемония в Солун днес беше даден старт на строителството на Трансадриатическия газопровод - ТАП. Той ще преминава през Гърция, Албания и Италия като ще доставя азербайджански газ в Европа. България ще се свърже с ТАП чрез междусистемната газова връзка с Гърция. На символичния старт на строителството присъстваха заместник-председателят на Еврокомисията Марош Шевчович, премиерът на Гърция Алексис Ципрас, енергийни министри от региона. България бе представена от вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова.

bnt avatar logo
от БНТ
18:16, 17.05.2016
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Със символична първа сглобка край Солун започва строителството на Трансадриатическия газопровод. С дължина от близо 900 км това ще бъде най-западната част от Южния газов коридор, по който след 4 години към Европа, включително и България, би трябвало да потече газ от азербайджанските каспийски находища.

Началото на ТАП е на гръцко-турската граница, най-високата му точка е на 1800 м в планините в Албания, а най-ниската му точка - на 820 м под морското равнище в Адриатическо море.

На церемонията заместник-председателят на Еврокомисията Марош Шевчович подчерта, че Южният газов коридор е призван да диверсифицира източниците на синьо гориво за Европа. В бъдеще, освен Азербайджан потенциални източници на газ в рамките на коридора могат да станат Турменистан, Ирак, средиземноморския регион.

Марош Шевчович, вицепрезидент на ЕК: "Реализирането на Южния коридор е повратна точка. Повратна точка от един централизиран пазар с един доминиращ доставчик към смесен и диверсифициран енергиен пазар. От свят, където всяка страна имаше свои енергийни планове, към съгласувана регионална стратегия на страни, обединени от дългосрочен общ интерес".
;

Министър Петкова запозна участниците с реализацията на газовия интерконектор с Гърция и потвърди подкрепата и желанието на страната ни да участва в проекта за терминал за втечнен газ в Александруполис.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: "Един от приоритетите на нашето правителство е диверсификацията на източниците и пътищата на енергийните доставки".

Междусистемната газова връзка с Гърция позволява на България да черпи газ от ТАП. Първоначалната мощност на ТАП е 10 млрд. куб. газ годишно, но постепенно се планира тя да бъде увеличена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови производствени мощности на ВМЗ-Сопот на площадката в Иганово
Нови производствени мощности на ВМЗ-Сопот на площадката в Иганово
Необходим е закон за хипотерапията
Необходим е закон за хипотерапията