НОВИНИ

Балотаж на президентските избори в Чехия

Днес и утре чехите гласуват на втори тур на президентските избори. Социологическите агенции дават различни прогнози кой ще спечели - Милош Земан или Иржи Драхош. В Чехия държавният глава определя кой да формира кабинет, а миналата седмица сегашният чешки премиер загуби вота на доверие в парламента.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:42, 26.01.2018
Чете се за: 00:46 мин.
По света
балотаж президентските избори чехия

Чехите решават дали сегашният президент Милош Земан да остане в Храдчани или там да се настани съперникът му Иржи Драхош. Първият получи 39%, вторият 27 на първи тур. 10% от избирателите още се колебаят.

Иржи Драхош, кандидат за президент на Чехия: "Милош Земан е представител на отминалата политическа ера,времена на клиентелизъм. Аз искам да въведа нещо друго в замъка".

Земан обвини опонента си, че не разбира нищо от политика.

Милош Земан, президент на Чехия: "Политиката е занаят, който трябва да се учи дълго. Аз го уча вече 25 години и не искам да кажа, че го упражнявам добре".

Сблъсъкът е между 73-годишен икономист, бивш премиер, противник на имигрантите и еврото, и проруски настроен. Земан се ползва с подкрепата на хората в по-малките градове и пенсионерите. За разлика от него, професорът по химия Иржи Драхош е особено популярен в столицата и сред младите. Той е за антируските санкции за прием на еврото само при стабилност в еврозоната и за това Прага сама да решава кого да приема в страната.

В кампанията бяха включени и двете съпруги - 52-годишната Ивана Земанова работи в администрацията в пражкия замък. Ева Драхошова е на 66, завършила е Библиотекарски институт. Тя казва, че ако стане първа дама, ще се фокусира върху помощта за възрастни.

Иржи Пехе, анализатор: "Избирателите са разделени 50 на 50, зависи кой ще отиде да гласува".

Президентът в Чехия определя премиера, дава съгласие за посланиците в чужбина и назначава съдиите в Конституционния съд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нено Димов определи протестите за Пирин като политически
Нено Димов определи протестите за Пирин като политически
Стотици туристи ще гледат на живо Световната купа по сноуборд в Банско
Стотици туристи ще гледат на живо Световната купа по сноуборд в Банско