НОВИНИ

Балотаж на президентските избори в Украйна

В Украйна днес се провежда втори тур на президентските избори. Един срещу друг се изправят досегашният държавен глава Петро Порошенко и актьорът и комик Володимир Зеленски. Социлогическите проучвания сочат убедителна победа за 41-годишния Зеленски.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:26, 21.04.2019
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Изтощени от 5 години война и десетилетия корупционни практики, украиниците искат мир, икономическо спокойстиве и вероятно нови лица. Изборът им е сведен до Петро Порошенко, ръководил страната до досега, и актоьрът, ирал роля на президнет в тв сериал - Володимир Зеленски.

Страната се опитва да свикне с недопустимата доскоро мисъл, че именно новобранецът в политиката ще спечели поста, коментират анализатори.

Петро Порошенко се бори за втори мандат. Той обаче не успя да се справи с корупцията в страната, няма ясна стратегия за края на войната в източна Украйна, икономическата криза в страната се задълбочи. Сред заслугите му е отдалечаването от Русия.

Володимир Зеленски няма никакъв политически опит, подкрепя членството на Украйна в НАТО, но смята, че преговори с Русия са неизбежни. Смята се, че зад него стои бизнесменът Игор Коломойски, за когото се знае, че е в конфликт с Порошенко.

Зеленски спечели първия тур на изборите със сериозна преднина. Сега социологические данни показват, че за него ще гласуват около 70% от избирателите, а за Порошенко - около 25 на сто.

Президентският мандат в Украйна е петгодишен. Позицията предоставя значителни правомощия в обалстта на сигурността, отбраната и външната политика.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Взривове в Шри Ланка по време на Великденската служба - има жертви и ранени
Взривове в Шри Ланка по време на Великденската служба - има жертви и ранени
Северна Македония избира нов президент
Северна Македония избира нов президент