Българската академия на науките чества 150 години от създаването си. Най-старата и най-голяма научна институция у нас започва като Българско книжовно дружество в Браила още преди създаването на Третата българска държава.

Нейни основатели са имена като Марин Дринов, Васил Друмев и Васил Левски. Ботаническата градина и всички музеи, които са под шапката на Академията ще бъдат с вход свободен днес. От 19 часа в зала 1 на НДК годишнината ще бъде отбелязана с тържествен концерт. Президентът Румен Радев ще поздрави учените за юбилея.

Българската академия на науките (БАН), правоприемник на Българското книжовно дружество (БКД) е най-старата и най-голямата научна институция в страната, основана девет години преди Третата българска държава. Създаването на Българското книжовно дружество от личности, които още нямат своя държава, изисква голяма вяра и много надежда, и бележи едно от върховите събития през Българското възраждане.

Сред основателите на Българско книжовно дружество през 1869 в Браила са видни възрожденски личности като Марин Дринов (професор в Харковския университет), Васил Друмев (по-късно министър-председател на Княжество България и Търновски митрополит), Гаврил Кръстевич (губернатор на Източна Румелия). Този исторически за България акт е дело на различни слоеве на обществото - от утвърдени имена в науката до Апостола на свободата Васил Левски, който също е сред нейните учредители и първи дарители.