НОВИНИ

БАН и МОН в спор за Института по метеорология и хидрология

Ръководството на Българската академия на науките иска да бъдат оттеглени параграфите в проектозакона за държавния бюджет, от които става ясно, че от 1 януари Националният институт по метеорология и хидрология преминава към Министерството на образованието и науката с цялото си имущество, архиви и членство в международни организации. От БАН заявиха, че са искали това да стане по техните правила и чрез подписаното споразумение, а не със законов акт. Просветният министър Красимир Вълчев обаче реагира остро като каза, че БАН се държи като частна организация, целенасочено търси конфронтация с държавата и действията й са политически мотивирани.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:33, 31.10.2018
Чете се за: 01:33 мин.
У нас

От БАН смятат, че с проектобюджета грубо се нарушава подписаното споразумение между тях и НИМХ, с което част от учените, които желаят, могат да останат в Академията, а научната инфраструктура да бъде поделена.

И още - общото събрание на БАН е решило да предостави за ползване за 4 години имуществото на НИМХ, после ще се направи инвентаризация кое остава за Института, кое за БАН. Оттам казаха още, че преходните и заключителните разпоредби на проектозакона за държавния бюджет, отнасящи се до НИМХ, са противоконституционни, защото със закона за държавния бюджет имущество не може да се отчуждава.

Проф. Евелина Славчева, председател на ОС на БАН: Беше шокиращо да видим, че в преходните и заключителните разпоредби фигурират текстове, които обезсмислят изцяло тази активност и тези решения. Аз лично не мога да намеря точната дума, с която да квалифицирам този акт.
Акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН: Нашето разбиране и такъв беше и апелът на премиера, беше това отделяне на НИМХ от структурата на БАН да стане съгласно нашите правила, а не със законов акт.

От БАН заплашват с протести. Просветният министър Красимир Вълчев отговори, че премиерът никога не е казвал каква да е формата на акта, с който ще стане излизането на института от Академията.Това става със закон, за да се гарантира собствеността на Института.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Ако целта на БАН е била да прехвърли един кух, нефункциониращ институт, нефункционален, наистина тази цел може да се постигне, ако ние не предлагаме каквато и да е законова разпоредба.

Логично ли е, попита още министърът, собственост на публична организация, да бъде частна собственост и БАН да отказва прехвърлянето на метеорологични станции и балони?

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Като че ли се разви и утвърди синдрома БАН да се държи като частна организация, този синдром стигна и до там да се изнудва обществото по отношение на изпълнението на една изключително държавна функция. Оставаме с усещането, че БАН целенасочено търси конфронтация с държавата. Всичко това ни кара да се съмняваме, че действията на БАН са до известна степен политически мотивирани.

Учените от НИМХ добавиха, че преди пет дни БАН е открила процедура за закриване на института и това е станало веднага след публикуването на проектобюджета. Ако това се случи, на 1 януари Институтът ще е куха структура, опасяват се те.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Ние не можем да съживим юридически мъртъв човек и биологично не можем да го съживим. Явно става въпрос за целенасочени действия на БАН.

Министър Вълчев коментира и случая с Татяна Калканова, която от днес е освободена като директор на Центъра за развитие на човешките ресурси, назначена е Димка Михайлова. Проверката е показала, че има два сигнала за нарушения - за нефинансиран проект и за конфликт на интереси при оценителите. Тези нарушения не означават задължително злоупотреби, каза министърът, и не са свързани с проекта за четене на приказки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха първия павилион за книги на обновения площад Славейков
Откриха първия павилион за книги на обновения площад "Славейков"
Решението на БСП да не се регистрира в НС едва не провали днешното заседание
Решението на БСП да не се регистрира в НС едва не провали днешното заседание