НОВИНИ

БАН иска дебат за отпадане на плоския данък

Годишен доклад за икономиката на България на Българската академия на науките. Учените препоръчват плоският данък да отпадне и да бъде заменен с по-справедлив фискален модел. Отчитат отлив на български капитали към чуждестранни пазари в търсене на по-добър инвестиционен климат и отбелязват, че силно зависимата от чуждите инвестиции икономика не може да генирира траен растеж.

Николай Минков
от Николай Минков
20:13, 28.05.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Препоръките на Българската академия на науките са за по-справедлива данъчна система. Ето защо те предлагат широк научен дебат за отпадане на плоския данък.

доц.д-р Григор Сарийски: Искаме да преразгледаме отношението преки данъци- косвени данъци. Косвените са лесни за събиране, евтини, но в същото време имат регресивен характер. В по-дългосрочен план трябва да вървим към подоходно облагане.

Един от изводите в доклада е,че най-мощният двигател на растежа-износът, буксува.

Ако навремето имахме какво да изнасяме, но нямахме пазари, сега можем да обърнем нещата, че пазари имаме, но в момента нямаме точно какво да изнасяме. Експортният потенциал стагнира.

Прогнозата на БАН за растеж на БВП през тази година е от 3,3%, а в средносрочен план около 3 на сто.

На този фон все повече българи предпочитат да инвестират в чужбина.


;

Анализът на БАН показва, че през 2016-та и 2017-та година от България са изнесени близо 7 млрд.евро в търсене на по-добър инвестиционен климат.

проф. д. ик.н. Гарабед Минасян: Капиталите отиват в чужбина по принцип, за да търсят по-добро приложение. По-доброто приложение е свързано със сигурност и по-голяма доходност. А тук при нас капиталите напускат при и се удовлетворяват с по-ниска доходност - 1%. Това е нищожна, символична доходност.

Преобладаваща част от тези инвестиции са за купуване на имоти в чужбина - на апартаменти, жилища и т.н.

Безработицата ще продължи да намалява. Според анализа на БАН има устойчиво развитие на пазара на труда, като само през миналата година заетите са над 3 млн. души.

Повишената заетост се дължи на засилен интерес на безработните към селското, горското и рибното стопанство,както и в сферата на недвижимите имоти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж нападна полицай в Дупница
Мъж нападна полицай в Дупница
Почина Божидар Данев
Почина Божидар Данев