НОВИНИ

Бан Ки-мун обмисля политическо бъдеще в Южна Корея

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че през януари ще се завърне в Южна Корея и ще обмисли каква роля може да играе в бъдещето на страната си, където има обществени очаквания той да се кандидатира за президент, предаде Ройтерс.

bnt avatar logo
от БТА
07:58, 22.10.2016
Чете се за: 01:33 мин.
По света
бан мун обмисля политическо бъдеще южна корея

"Разбирам, че естествено много хора в Корея очакват аз да се кандидатирам в името на по-добро бъдеще за страната, и аз го осъзнавам", каза в интервю за Ройтерс 72-годишният Бан, който се оттегля в края на годината след десет години на поста.

Той за първи път говори публично за бъдещето си след ООН. Дипломатът е единственият от потенциалните кандидати за президентските избори в Южна Корея през декември 2017 г., който се радва на устойчива обществена подкрепа от над 20 процента според социологическите проучвания.

След два петгодини мандата начело на ООН той планира да се завърне в родината си в средата на януари.
"След това ще трябва да обсъдя с някои мои приятели, с мъдри уважавани хора, които могат да ми дадат добър съвет, каква роля мога да играя за бъдещето на Корея", каза Бан в първото си интервю след назначаването на неговия приемник Гутериш.
Ако се кандидатира, очаква се Бан да се присъедини към консервативната партия Сенури на сегашната президентка Пак Гън-хе.

Бан подчерта, че за него "всички варианти остават открити". По думите му засега той все още е фокусиран върху работата си като генерален секретар на ООН. "Сега не е подходящият момент да правя каквито и да било предположения", заяви той. "Нека да помисля сериозно кой е най-добрият начин да приложа моя опит и времето, прекарано като генерален секретар".

"Дълбоко съжалявам, че сирийският проблем не беше решен. Готов съм да поема цялата вина и критика а това, но трябва да знаете, че понякога обвиняват генералния секретар за нещо, което е извън неговия контрол", поясни Бан.

Приоритетен проблем за бившия външен министър на Южна Корея беше как международната общност да се справи с нарастващото напрежение на Корейския полуостров след два ядрени опита и поредица изстрелвания на балистични ракети от Северна Корея тази година в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност, посочва Ройтерс.

"Никога в миналото не сме били свидетели на толкова повишено напрежение на Корейския полуостров, което е източник на голяма загриженост и тревога", каза Бан в интервюто в кабинета си на 38-ия етаж в сградата на ООН в Ню Йорк.

Понякога Съветът за сигурност се бави ненужно дълго време, докато изрази позицияте си, и тази в известен смисъл липса на единство дава удобно оправдание за страни членки като Северна Корея да не спазват резолюциите, обясни Бан. Той спомена, че е правил опити лично да посети Пхенян, но те са били блокирани от севернокорейските власти.

Бан има висок авторитет в Република Корея, където често е наричан от медиите "президент на света" и е смятан за ролеви модел от ученици и родители. В магазините се продават многобройни книги за живота му и за мандата му в ООН, както и книги за самоусъвършенстване, насочени към младите - как да станат световна фигура и дори как да говорят като него.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руски хакер, задържан в Прага, официално обвинен в САЩ
Руски хакер, задържан в Прага, официално обвинен в САЩ
Без сериозни инциденти премина протестното шествие в София
Без сериозни инциденти премина протестното шествие в София