НОВИНИ

Бан Ки-мун сигнализира за жестоко отношение към цивилни в Алепо

Жестоко отношение и зверства към цивилни в Алепо. За това алармира генералният секретар на ООН Бан Ки-мун. Той призова всички страни, участващи в сирийския конфликт, да защитават цивилните по време на боевете.

bnt avatar logo
от Борис Бъчваров
06:43, 13.12.2016
Чете се за: 00:41 мин.
По света
бан мун сигнализира жестоко отношение цивилни алепо

Тежки боеве се водят само на отделни места в града. Въпреки това Организацията на обединените нации заяви, че насилието срещу цивилни продължава. Хуманитарният съветник към ООН Ян Егеланд заяви, че Сирия и Русия са отговорни за зверствата, извършени над местното население от правителствените войски.

Бунтовниците в Алепо са почти победени. Това съобщи Сирийската обсерватория за правата на човека. От организацията поясниха, че бунтовниците се изтеглят от шестте квартала, които са в техни ръце. Превземането на Алепо е първата голяма победа за президента Башар Асад по време на 6-годишната война. Част от населението посрещна правителството като освободители.

Билал Алаби: "Много съм щастлив. Това е Алепо, това е Алепо. Щастливи сме, че сме свободни и видяхме края на бунтовниците. Господ, Сирия да ни пазят".

Според американски официални лица, запознати с обстановката, около 50 000 души са бомбардирани в Алепо. Русия вече отказа идеята за временно спиране на ударите, за да може хората да напуснат района, а ранените деца да бъдат евакуирани.

Според Сирийската обсерватория за правата на човека най малко 415 цивилни и 367 бунтовници са убити в града от 15 ноември насам. Най-малко 130 души от местното население са загинали при бомбардировки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп отлага оттеглянето си от своята бизнес империя
Тръмп отлага оттеглянето си от своята бизнес империя
Президентът връчва мандат на Реформаторския блок
Президентът връчва мандат на Реформаторския блок