НОВИНИ

БАН е срещу излизането на НИМХ от Академията с цялото му имущество

Ръководството на Българската академия на науките иска да бъдат оттеглени параграфите в проектозакона за държавния бюджет, от които става ясно, че от 1 януари НИМХ преминава към Министерството на образованието и науката с цялото си имущество, архиви и членство в международни организации.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
11:56, 31.10.2018
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

От Академията смятат, че така грубо се нарушава подписаното споразумение между БАН и НИМХ със съдействието на министър Красимир Вълчев, според което част от учените, които желаят, могат да останат в БАН като научната инфраструктура да бъде поделена.

От БАН смятат още, че преходните и заключителните разпоредби на проектозакона за държавния бюджет, касаещи НИМХ са противоконституционни. Написали са писма до премиера, парламента, финансовия и просветния министър. Ако настояването им не бъде удовлетворено, ще пристъпят и към протести.

Проф. Евелина Славчева, председател на ОС на БАН: Беше шокиращо да видим, че в преходните и заключителните разпоредби фигурират текстове, които обезсмислят изцяло тази активност и тези решения. Аз лично не мога да намеря точната дума, с която да квалифицирам този акт, но ви уверявам, че доверието, което беше изградено с много усилия, е силно нарушено.
Акад. Юлиян Ревалски, председател на БАН: Нашето разбиране и такъв беше и апела на премиера, беше това отделяне на НИМХ от структурата на БАН да стане съгласно нашите правила, а не със законов акт.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентът започна работа с час закъснение от трети опит за кворум
Парламентът започна работа с час закъснение от трети опит за кворум
Протести срещу корупцията в Румъния
Протести срещу корупцията в Румъния