Ръководството на Българската академия на науките иска да бъдат оттеглени параграфите в проектозакона за държавния бюджет, от които става ясно, че от 1 януари НИМХ преминава към Министерството на образованието и науката с цялото си имущество, архиви и членство в международни организации.

От Академията смятат, че така грубо се нарушава подписаното споразумение между БАН и НИМХ със съдействието на министър Красимир Вълчев, според което част от учените, които желаят, могат да останат в БАН като научната инфраструктура да бъде поделена.

От БАН смятат още, че преходните и заключителните разпоредби на проектозакона за държавния бюджет, касаещи НИМХ са противоконституционни. Написали са писма до премиера, парламента, финансовия и просветния министър. Ако настояването им не бъде удовлетворено, ще пристъпят и към протести.

Проф. Евелина Славчева, председател на ОС на БАН: Беше шокиращо да видим, че в преходните и заключителните разпоредби фигурират текстове, които обезсмислят изцяло тази активност и тези решения. Аз лично не мога да намеря точната дума, с която да квалифицирам този акт, но ви уверявам, че доверието, което беше изградено с много усилия, е силно нарушено.
Акад. Юлиян Ревалски, председател на БАН: Нашето разбиране и такъв беше и апела на премиера, беше това отделяне на НИМХ от структурата на БАН да стане съгласно нашите правила, а не със законов акт.
БАН се оттегля от Споразумението за НИМХ заради бюджета за 2019 г.

БАН се оттегля от Споразумението за НИМХ заради бюджета за 2019 г.

БАН се оттегля от участието си в Споразумението за Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Това заявяват в отворено писмо до министъ...