НОВИНИ

БАН: Почти всеки трети българин се справя трудно с разходите за здраве

Почти всеки трети българин се справя трудно или много трудно с разходите за здраве, а всеки 10-и е взимал заем за задоволяване на здравните си потребности, каза в националния пресклуб на БТА доц. Божидар Ивков от Института за изследване на обществата и знанието при Българската академия на науките.

bnt avatar logo
от БТА
13:28, 08.11.2017 (обновена)
Чете се за: 01:26 мин.
Още
БАН: Почти всеки трети българин се справя трудно с разходите за здраве

Над 50 на сто от разходите за здраве са давани от пациента, като е трайна тенденцията държавата да прехвърля финансовата тежест върху гражданите, каза още доц. Ивков. Този процент в държавите, в които има добре работещо здравеопазване, варира между 5 и 20 на сто, подчерта той. Високите разходи при разболяване на един член от семейство „достигат до катастрофалните 36 на сто от доходите“, добави още доц. Ивков.

;

Близо всеки четвърти българин няма достъп до лекар, фелдшер или до лекарства, каза доц. Здравка Тонева от института.

Сърдечно-съдовите проблеми и високото кръвно налягане вече не са само здравен, а национален проблем, се посочва в проучването.

;

Най-често срещаните здравни проблеми сред населението на България са: високо кръвно налягане - 32.3%, болки в гърба - 24.6%, болки в краката - 21.3%, сърдечно-съдови проблеми - 19.4%, а 38.5% от изследваните лица нямат нито един от изследваните здравни проблеми.

41.4% от висшистите имат сърдечно-съдови проблеми и високо кръвно налягане. Относителният дял на лицата с по-ниско от основно образование и със същите проблеми е 97.7%. Тези проблеми имат 37.8% от живеещите в София и 63.4% от живеещите в селата.

Финансовите проблеми са водещи при формирането на здравното поведение на респондентите относно търсенето на медицински услуги и изпълнението на препоръките на лекуващите лекари. Почти 30% от изследваните лица са справят трудно и много трудно с разходите за здраве, а всеки 10-ти е вземал заем за задоволяване на здравните си потребности. Лицата със сърдечно-съдови заболявания и общ месечен доход на лице от домакинството до 200 лв. са 23.9%, а над 800 лв. са 2.6%. Броят на случаите с хронични заболявания - 2 494, е по-голям от броя на изследваните лица - 2 340, констатират изследователите.

;

„Селското здравеопазване е посечено - да, има тел.112, но кога ще пристигне екипът е под въпрос“, продължи доц. д-р Здравка Тонева. „Разходите за медицински изделия още в началото на реформата бяха извадени от реимбурсирания списък на НЗОК и бяха оставени за заплащане от самите пациенти“, даде пример тя. Те струват невероятно скъпо без реално тяхната цена да е такава. Допусканите пропуски не са случайни и на мен ми се струва, че това е направено, за да се осигуряват свръхпечалби за определени среди в медицинското съсловие. Това малко лоби с определено влияние не позволява тази тенденция да се промени, обясни доц. Тонева.

Тя продължи, че проблем са и неосигурените пациенти като даде пример с известен политик, който е лекуван в болница от тежко заболяване, чието лечение е струвало 23 000 лв., а накрая се оказва, че той не е здравноосигурен. Не си е платил лечението и е заявил на лекарите, че това е неговият протест срещу здравната реформа, но парите са останали за сметка на болницата, лишавайки я от други неотложни нужди.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Увеличението на полицейските заплати ще стане ясно при гласуването на бюджета
Увеличението на полицейските заплати ще стане ясно при гласуването на бюджета
Вода с нитрати и манган над нормата пият в две населени места в Плевенско
Вода с нитрати и манган над нормата пият в две населени места в Плевенско