Българската академия на науките стана носител на наградата за ярко присъствие в духовния живот на нацията, на името на професор Марко Семов. Отличието връчи лично президентът Румен Радев в присъствието на български интелектуалци, съдии, министри, народни представители, членове на академията.

Българите признават заслугите на другите не приживе а посмъртно, казваше професор Марко Семов. Ако беше жив, утре той щеше да навърши 80 години. Виден интелектуалец, човек опитал опише българската народопсихология, журналист, писател, сценарист и член-кореспондент на БАН. В негова памет за шести пореден път се връчва награда за ярко присъствие в духовния живот на нацията.

Мариус Донкин: Повече от всичко и във всичко Марко Семов беше изключителен българин, страстно и безмерно предан на отечеството си. Истински съвременен будител с особено ярка диря в духовния живот на българската нация.

Докато беше жив професор Семов вярваше в народопсихологията, нейното съществуване и духа на нацията. Той твърдеше, че българите сме много надарен народ, но неспособен да го покаже.

Румен Радев, президент на България: Духовната височина, която ни завеща професор Марко Семов, е огромен капитал и нашето предизвикателство днес е да трансформираме тази духовна височина в кинетична енергия, за да можем да се справим с проблемите на нашето съвремие и България да върви напред.
Атанас Семов: От всичко което крепи, нацията, държавата и Европа, духовността е най-твърдият гръбнак, най-здравата опора, най-плодородната почва.

Наградата от името на БАН получи председателят на институцията академик Юлиан Ревалски.