НОВИНИ

БАН прави холограми на най-известните български съкровища

Холограми на най-известните български съкровища пътуват по света вместо истинските. Така те рекламират културното наследство на България пред световните музеи, които в последствие организират изложби на истинските артефакти. Къде и как се изработват холорамите - репортаж на Цвета Младенова и оператора Михаил Врабчев.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
20:54, 18.08.2019
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Дълъг коридор в подземие на БАН. Проникваме в Института по оптически материали и технологии. Кой би предположил, че отварянето само на една врата ще ни пренесе в магическия свят на холограмите? Но нещата съвсем не са толкова прости. Те стъпват върху солидна научна основа и най-модерна система от лазери.

Проф. Елена Стойкова - научен секретар към Института по оптически материали и технологии - БАН: Гръцката дума "холография" означава "записвам всичко". Холограмата записва светлинните вълни, които идват от обекта. Обектът, който ще видим от холограмата е триизмерен.

Не е лесно да си представим как се получава триизмерният образ. Различава се от фотографската снимка по това, че има дълбочина. При заснемането светлинният лъч от лазера обгръща всички гънки на обекта подобно на вода, но за разлика от водата, светлината има свойството да отразява и така връща информацията за заснетия предмет. Именно по този начин една събота и неделя, преди десетилетия, в пълна тайна, заснемат безценните съкровища на България.

Доц. Димана Назърова - ръководител на направление "Холорафия и оптична метрология": Панагюрското и Рогозенското съкровища са били донесени тук, за да се направят холорами преди 20-тина години някъде, може би 30 и са били донесени по много интересен начин с въоръжена охрана, с коли с решетки.

Така копията на съкровищата могат да пътуват безопасно и евтино по света, за да рекламират българското културно наследство. Те представляват триизмерна снимка в естествен размер. Дават цялата информация, която е необходима на музеите за организирането на същинската изложба.

От заснемането на Панагюрското съкровище досега в Института по холография са направени още стотици триизмерни изображения на предмети на изкуството. В наши дни дори организират изложби на холограми. И чакат времето на холографската телевизия - революция в образа без очила и главоболие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Анкара наруши многократно гръцкото въздушно пространство
Анкара наруши многократно гръцкото въздушно пространство
Къде сме ние: Трябва ли да има повече жени в политиката?
"Къде сме ние": Трябва ли да има повече жени в политиката?