НОВИНИ

БАН с позиция за протеста на НИМХ: Излизат с неверни твърдения

Ръководството на БАН отговорно заявява, че вече два месеца от началото на протестните действия, обявени от Националния институт по метеорология и хидрология на БАН (НИМХ – БАН), на сайта на НИМХ – БАН продължават да се разпространяват редица неверни твърдения, при това в недопустимо конфронтационен и ултимативен тон.

бан позиция протеста нимх излизат неверни твърдения
bnt avatar logo
от БНТ
19:00, 19.06.2018
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Това се казва в официално съобщение от ръководството на БАН по повод протестните действия на НИМХ.

От БАН се аргументират с конкретни данни от одобрения бюджет за годината и неговото разпределение между институтите по компоненти, чрез ясни и прозрачни критерии.

При това разпределение, утвърдената бюджетна субсидия за НИМХ за 2018 г. е в размер на 8 791 143 лева. За сравнение, утвърдената бюджетна субсидия за миналата година е 7 745 392 лева, което показва, че увеличението за института за 2018 г. е 1 045 751 лева, представляващо нарастване с 13,5% спрямо 2017 г.

След началото на протеста бяха проведени срещи с Ръководството на НИМХ – БАН и представители на протестиращите. В резултат на тези разговори Управителният съвет на БАН и ОС на БАН се ангажираха с предоставяне на допълнителна сума от 163 000 лева, от която 43 000 лева вече са гласувани и преведени на НИМХ – БАН, а останалите 120 000 лева са предназначени за застраховки на имущество, стопанисвано от НИМХ – БАН и ще бъдат преведени при предоставяне на съответните финансови документи, се казва още в съобщението.

;

Напълно неоснователни са обвиненията срещу зам.-председателя на БАН чл.-кор. Константин Хаджииванов, тъй като критериите за разпределение на бюджетната субсидия на БАН за 2018 г. са предложени от Комисията за научна политика към ОС на БАН и са приети от ОС на БАН.

От Академията на науките подчертават още, че в бюджетната субсидия за БАН, гласувана ежегодно от Народното събрание, няма отделно разписани средства за оперативна дейност, в това число за НИМХ – БАН и следователно ОС на БАН не би могло да преразпредели средства, предназначени за НИМХ – БАН към други институти.

Съгласно споразумението, сключено с Министерския съвет през 2018 г., при формиране на бюджета за 2019 г. за БАН средствата за оперативни дейности ще се договарят отделно и ще е ясно за кои институти на БАН и за кои дейности са предназначени. По този начин в бъдеще НИМХ – БАН, съвместно с Ръководството на БАН, ще има възможност да обоснове и защити пред правителството необходимата му субсидия за оперативна дейност, допълва се още в съобщението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радосвет Радев е  новият изпълнителен председател на БСК
Радосвет Радев е новият изпълнителен председател на БСК
ДРУГИТЕ новини: Инкогнито в метрото
ДРУГИТЕ новини: Инкогнито в метрото