НОВИНИ

БАН ще загуби половината си учени до шест години

Според данните на председателя на научната академия до шест години над 1300 човека трябва да се пенсионират. Проблем за институцията остава недофинасирането.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
09:57, 30.05.2019
Чете се за: 00:40 мин.
У нас
бан загуби половината учени шест години

Българската академия на науките ще загуби над половината от учените си до шест години, защото те трябва да се пенсионират. Това обяви председателят на научната институция академик Юлиан Ревалски. Той представи пред депутатите в пленарната зала последния годишен доклад на БАН. Според записаните в него данни, в момента в академията работят над 2500 души. Над 1300 от тях са в близка до пенсионната възраст.

Юлиан Ревалски: След шест-седем години нивото на учените в БАН ще остане критично малко, затова апелирам към устойчива политика за насърчаване на младите учени=

Според отчета на БАН в момента близо 66% от държавната субсидия предоставяна на институцията отива за заплати. Недостатъчно по думите на академик Ревалски е и субсидирането на докторанти, които са бъдещите учени.

Юлиан Ревалски: Необходимо е държавата да ни помогне и при парите за капиталово строителство. В момента със собствени средства можем да си позволим само аварийни ремонти и поддържа на сградите. Не можем да вложим средства в допълнително развитие на базата си, а произвеждаме повече от половината научна продукция в страната.

По думите на акад. Ревалски остава нисък социалният статус на изследователите, а държавата все още няма устойчива политика за насърчаване на науката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Сърбия готвят легализиране на евтаназията
В Сърбия готвят легализиране на евтаназията
Хан: Благодарение на договора с България Северна Македония е поканена за ЕС
Хан: Благодарение на договора с България Северна Македония е поканена за ЕС