Семейство Баневи с първи коментар на родна земя след като бяха обвинени в пране на пари за над 1 милиард лева. В съдебната зала Евгения Банева заяви, че семейството ще съдейства на прокуратурата и определи процеса като пълен абсурд. Специализираният съд трябва да реши дали двамата обвиняеми ще останат за постоянно в ареста, както поискаха от прокуратурата. За първи път пред БНТ за обвиненията в пране на пари говори самият Николай Банев. Репортаж на Тихомир Игнатов.

В съда Евгения Банева заяви, че със съпруга й нямат никакво намерение да живеят като бегълци и никога не са се укривали.

По думите й, два дни преди да бъдат задържани на 26 октомври на летището в Ница, са били уведомени от техния шофьор, че прокуратурата ги издирва. Чрез адвокат уговорили среща за разпит, веднага щом се завърнат в България. Трябвало да пътуват с редовен полет на нискотарифна авиокомпания.

Евгения Банева: Ако прокуратурата е имала съмнения, че ние се укриваме, спокойно е могла да направи проверка в системата на полетите и да види, че ние сме в този полет от 26 дни. От предния ден бяхме резервирали и ВИП-а на летище София.
Калин Стоилов, прокурор: Ние не може да се основаваме на твърдението на обвиняеми лица.

Към момента на издаване на европейската заповед за арест прокуратурата е имала единствено информация, че те са били в чужбина.

Семейството определи обвиненията в източване на предприятия и пране на пари като неверни. Според държавното обвинение над 1 милиард лева се намирали в офшорни сметки, контролирани от Баневи извън територията на България.

Евгения Банева: Това е пълен абсурд. Пълен абсурд! Аз лично в 99 процента от изброените фирми съм никоя. Никога не съм изпълнявала никаква функция. Аз съм майка на три непълнолетни деца. Моето желание е да бъда пусната под гаранция, за да изпълнявам моя основен дълг да си гледам децата.

БНТ: Г- н Банев как ще коментирате това дело? Николай Банев: Само ще кажа две думи. Вие мисля, че имате икономическа грамотност. Представяте ли си, за да изперете един милиард колко оборот трябва да имате. Сигурно оборота на 4-5 български министерства.

От прокуратарата настояват семейството да остане за постоянно в ареста, тъй като разполага с големи доходи и има опасност да избяга от България.

Седем обвинения за Евгения и Николай Баневи след екстрадирането им у нас

Седем обвинения за Евгения и Николай Баневи след екстрадирането им у нас

Евгения и Николай Баневи вече са обвиняеми за прането на над половин милиард евро и още шест престъпления, сред които участие в Организирана престъпна...