НОВИНИ

Баневи пристигнаха в София с различни полети от Германия

Евгения и Николай Баневи пристигнаха у нас с два различни полета - единият от Франкфурт, другият от Мюнхен. Според правилата - в един самолет не може да се превозва повече от един арестант. На летище София задочно обвинените в пране на пари Евгения и Николай Баневи бяха предадени от френските власти на разследващия екип от Специализираната прокуратура. Предаването на обвиняемите е в изпълнение на издадена от Специализираната Прокуратура Европейска заповед за задържането им.

bnt avatar logo
от екип на БНТ
13:58, 06.12.2018 (обновена)
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Първа в 13.19 часа кацна Евгения Банева. В 13.39 с полет от Франкфурт у нас пристигна и Николай Банев.

В рамките на разпореденото прокурорско задържане до 72 часа, в присъствието на защитниците им, на Николай и Евгения Баневи ще бъде предявено прецизно обвинение.

Семейството, издирвано от българските власти за финансови престъпления, беше задържано във Франция по европейска заповед за арест в края на октомври на летището в Ница.

Двамата са разследвани във връзка с приватизацията на завод „Полимери" АД, за присвояване, и за данъчни престъпления в периода 2010-2011 г.

;

Наказателната отговорност на Николай Банев и Евгения Банева се ангажира за 7 престъпления от общ характер:

- За ръководене от Николай Банев на организирана престъпна група и за участие на Евгения Банева в същата престъпна група;

- За длъжностно присвояване на пари и вещи, собственост на „Полимери“ АД, „Елма“АД,“Химически завод Панайот Волов“ АД и „Топлофикация Казанлък“ АД в общ размер на 84 682 896 лв.;

- За избягване установяване и плащане на данъчни задължения в размер на 231 052 лв. на като управляващи „Полимери“АД, в размер на 1 515 235 лв. като управляващи на „Партнърс комерс“ ЕООД и в размер на 2 623 816 лв. като в управляващи „Елма“АД / три престъпления от НК/;

- За пране на пари в особено големи размери - 589 811 132 евро и 225 000 лева;

- За държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси. На 07.12.2018г.

Специализираната прокуратура ще поиска от Специализирания наказателен съд вземане на най - тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Евгения и Николай Баневи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В АЕЦ “Белене” ще може да участват и купувачи на ток
В АЕЦ “Белене” ще може да участват и купувачи на ток
Бойко Борисов проведе работна закуска с посланиците на държавите от ЕС
Бойко Борисов проведе работна закуска с посланиците на държавите от ЕС