НОВИНИ

Цветан Василев в огледалото на властта - у нас и в Сърбия

Цветан Василев тази седмица отново постигна отлагането на делото му за екстрадиция във Висшия съд на Белград. Банкерът - бизнесмен си оказа внезапно заболял. Скри се от българските журналисти и дори не отиде да се подпише в районното полицейско управление на Стари Белград, използвайки като извинение болничния си.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов Оператор: Станислав Ангелов
10:20, 27.02.2016
Чете се за: 02:24 мин.
У нас

Цветан Василев, който дава интервюта пресрещнат на улицата, а само преди дни отново излезе на светло, като даде просторно интервю от хотела си в Белград, през тази седмица избра играта на котка и мишка. И по-скоро влезе в ролята на големия криещ се. Първо, очевидно забрани дори на адвокатите си да казват часа, за който е насрочено делото му за екстрадиция пред Висшия съд в Белград. Забрани и на рецепцията на хотела да го свързват с журналисти, дори им нареди да казват, че още през септември миналата година е напуснал, въпреки, че само преди дни го гледахме да дава интервю именно от този хотел.

Накрая заигра на котка и мишка със съда в сръбската столица, като в деня и часа на делото изпрати сръбския си адвокат да представи болничен. Така 18 месеца след като България поиска от Сърбия банкерът-беглец да й бъде предаден, делото все още не е започнало по същество. През септември 2014 сръбските власти задържаха Василев и го задължиха всеки ден да се подписва в Районното полицейско управление на Стари Белград. Това стана заради искането за екстрадиция, което нашата прокуратура изпрати в Сърбия.

Цветан Василев (16 септември 2014 год.): Аз съм в официална процедура по екстрадиция. - Ще се съгласите ли на доброволно екстрадиране или ще искате процедурата да мине целия си път по сръбското законодателство? - Не, искам цялата процедура да мине по целия път. - Защо, защо се случва всичко това с вас и банката? - Върху мен се оказва неуправляем по своята сила политически натиск. Благодаря.

Речено - сторено. Василев обжалва постановенето от Висшия съд в Белград екстрадиране заради нарушено право на защита и Апелативния съд го върна с указанието да бъде изслушан. Така се започна и голямото чакане да се насрочи дело. В началото сръбските медии проявиха голям интерес към случая на българския банкер. В публикациите си обръщаха внимание на близостта му с президента Томислав Никулич и разказваха за изключително тесните му връзки с двама Томини съветници - намеквайки, че може да разчита на силна подкрепа от най-високите етажи на властта в Сърбия. По това време Василев притежава и най-голямата фабрика за стъкло на Балканите в сръбския град Парачин. Станал обаче, очевидно чужд на властта в България, твърди че върху него се упражнява силен политически натиск.

Цветан Василев (16 септември 2014 год.): Ами, попитайте Искров, попитайте Орешарски, те ще ви кажат. - Орешарски и Искров ли са основните проводници? - Не, Орешарски и Искров са марионетките.

В продължение на повече от 15 години преди това, обаче Цветан Василев е близо до всеки във властта. Сменят се различни правителства - редовни и служебни, а банкерът винаги е до силните на деня. Банката му се развива, дори през 2007-ма приема да съхранява големия пай от бюджетните пари. Явно Василев като погледне в огледалото вижда властта, а властта вижда Василев.

През есента на 2012 нещо се обърква и правителството на ГЕРБ започна да пренасочва парите на министерства и агенции от банката на Василев към други трезори. Това е първият сигнал, че властта вече не вижда Василев в огледалото, въпреки, че банкера все още силно иска да вижда властта, когато погледне себе си. През пролетта на 2013 служебният кабинет назначен от президента започна да изтегля от банката на Василев и парите на фирмите с преобладаващо държавно участие.

Постепенно идва време, в което Василев е загубил напълно политическите протекции в България, въпреки дори личните му признания, че е финансирал политически проекти и е участвал в партийно инженерство.

Цветан Василев (16 септември 2014 год.): Кога бихте се върнал в България? - *Когато имам сигурност. Благодаря. - Кой ви е заплашвал? - Не коментирам.

В Сърбия Василев очевидно намира сигурност. Получава цяла година време, докато се насрочи делото за екстрадицията му. Пребивава в най-скъпите апартаменти на най-скъпите хотели. А окончателно за екстрадицията му ще се произнесе сръбският правосъден министър. За разлика от септември 2014, днес само два сръбски вестника обърнаха внимание на отложеното заради болест дело. Те нарекоха Василев "бизнесменът, който подари фабриката в Парачин, за да си купи спокойствие".

И отново акцентираха на добрите му контакти с най-високите етажи на властта в Сърбия, където предстоят извънредни избори.

;

След публикуването на този репортаж адвокатът на Цветан Василев - Константин Симеонов, поиска право на отговор. Публикуваме го тук без изменения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чистач: Най-трудно се чисти човешката душа
Чистач: Най-трудно се чисти човешката душа
Учредяват партия ДОСТ с лидер Лютви Местан
Учредяват партия ДОСТ с лидер Лютви Местан