НОВИНИ

Банкоматите в Белгия са недостъпни нощем след поредица кражби с взлом

Достъпът до банкоматите в Белгия нощем бе прекратен с общо решение на основните банки в страната след пет последователни обира с взлом в последните няколко седмици, съобщиха местни медии.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
10:38, 18.06.2018
Чете се за: 00:39 мин.
По света
банкоматите белгия недостъпни нощем поредица кражби взлом

Полицията издирва неизвестните извършители, които са взривявали устройствата, за да ги оберат. В някои от случаите крадците са успели, в други са се провалили. Досега са били откраднати няколкостотин хиляди евро.

Представители на банките отбелязват, че през 2015-2016 г. в страната не е имало подобни посегателства, а през миналата година са отчетени два неуспешни опита. Белгийската полиция е получила данни от колегите си от Германия и Холандия, които са съобщили напоследък за сходни случаи и в техния периметър.

Белгийските банки обмислят поставянето на мастилници в банкоматите, за да може при взривяване на устройствата банкнотите вътре да бъдат унищожавани. Засега въведените ограничения за достъп до банкоматите от 23.00 ч. до 6.00 ч. не важат за машините, поставени на улични фасади, а само за онези, които се намират в обособени закрити помещения.

От началото на века разплащанията в брой в Белгия постоянно намаляват след множество въоръжени грабежи на банки, магазини и бензиностанции. Много банкови клонове изобщо не използват пари в брой, а клиентите, които искат да теглят средства на ръка, трябва да подадат заявка поне едно денонощие предварително. В страната няма търговски обекти, които да не приемат банкови карти за разплащане. Освен за повече сигурност, този подход се прилага и за изсветляването на икономиката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Специалисти: Езикът не можем да оковем чрез закон
Специалисти: Езикът не можем да оковем чрез закон
Спират водата на част от кварталите в София заради ремонти
Спират водата на част от кварталите в София заради ремонти