В Германия банкоматите могат да останат без пари заради стачка на транспортните работници, които извършват инкасо превозите. Шофьорите се бунтуват заради ниските си заплати. Настояват за увеличение с 250 евро на месец.

На някои банкомати днес човек можеше и да си тръгне без пари. След безплодни кръгове от преговори вече се стачкува. Шофьорите от транспортните фирми, които зареждат и банкоматите, и магазините, пишат на плакатите си, че и те си имат стойност.

Матиас Венема, синдикалист: Сега става въпрос предимно за пари. След това ще говорим и за други неща, които са различни в отделните части на страната, а ние искаме да се уеднаквят.

Според профсъюза заплатите на инкасо-служителите в източна Германия са между 1800 и 2400 евро, докато в западна се плащат между 2200 и 2900. Работодателите се въздържани оптимисти за бързо споразумение по тарифния спор.

Харалд Олшок, Сдружение на индустрията по сигурността: Когато очакванията на синдикатите и техните членове са твърде високи, тогава ще бъде трудно да се върнем до средата на пътя. Ще предложим разумни решения, изгодни и за двете страни.

Все още потребителите не чувстват драстично спирането на доставките с пари. Ако обаче стачката продължи, каквито са очакванията, това ще се промени. Протести се стягат и за утре.