Бюрото за превенция и борба с корупцията В Латвия съобщи, че Гуверньорът на централната банка в страната е заподозрян за искане на подкуп в особено големи размери. Илмар Римшевич беше арестуван в събота. По друг банков скандал латвийският финансов регулатор разпореди на третата по големина банка да спре разплащанията, заради обвинения в пране на пари и връзки със Северна Корея.

Днес за първи път съобщиха за какво е заподозрян гуверньорът на Латвийската централна банка.

Йекабс Страуме, ръководител на Бюрото за превенция и борба с корупцията: Бюрото започна наказателно производство на 15 февруари за вземане на подкуп в особено големи размери от високопоставен представител на Централната банка на Латвия. Разследва се искане на подкуп от най-малко 100 000 евро.

От Централната банка на Латвия посочиха, че имат нулева толерантност към корупцията и съдействат на следователите. Днес премиерът Марис Кучинскис събра извънредно кабинета и увери, че няма заплахи за финансовата система на страната. Римшевич е топ банкер на Латвия от 2001 г. и довършва трети мандат. Той е и в Съвета на ЕЦБ от 2014 г, когато страната прие единната европейска валута. В Латвия набира сили още един банков скандал.

Йекабс Страуме, ръководител на Бюрото за превенция и борба с корупцията: Относно съобщението на американското финансово министерство, то не е свързано с нашето разследване - за момента.

Миналата седмица американското финансово министерство обвини третата по големина банка ABLV , че е позволила на клиенти да търгуват със Северна Корея и е прикривала това чрез подкупи на длъжностни лица, а освен това е извършвала пране на пари. Днес ABLV получи нареждане да спре разплащанията, по искане на Европейската централна банка.