Пътуваща театрална трупа от банкови служители играе благотворително. Приходите от представленията се даряват за лечение на деца с увреждания от семейства с ниски доходи. Инициативата е на сдружение "Протегни ръка" и се провежда от 2014 година. Най-новата постановка на трупата е "Шумки от вяра по диви пътеки", в нея се преплитат разкази на Николай Хайтов. Сценарист е Оля Стоянова, а режисьор е Христо Чешмеджиев.

До момента театрална трупа от сдружение "Протегни ръка" е изиграла над 100 представления в 42 града. Амбицията им сега е да представят новата постановка в над 50 населени места.

Калина Стефанова: "Когато човек има достъп до такова нещо, нали много трудно може да спре себе си да участва.Театъра за мен беше много голямо предизвикателство и в личен план, тъй като и двамата ми родители работеха професии, свързани с театъра. За мен театърът е много специален и в каузата и извън нея".

Актьорите аматьори използват всяка свободна минута да репетират.

Тодорин Илиев: "Но това, което се връща - със сигурност е в пъти повече от това, което ние сме дали. И се чувствам много добре от факта, че можеш да помогнеш на някой без дори този човек да знае, че точно ти си му помогнал. А в много случаи, дори не знаеш на кого ще помогнеш".

Кристиян е сред децата, на които е оказана подкрепа. Преди 2 години родителите му разбират, че не чува и се нуждае от слухови апарати. Парите, които им дала държавата, стигали само за един. Вторият бил дарен от сдружението.

Галя Алескиева - майка на Кристиян: "Още при самото слагане на апаратчетата за него всичко беше по-различно. Чуваше вече всички звуци - шума от коли. Промени се, почна вече да казва думички, да говори. Преди нищо не можеше да казва".

И в момента сдружението помага на Кристиян като плаща за терапията му с логопед.

Елица Колева - координатор на сдружение "Протегни ръка": "Фондът ни подпомага всяко дете 2 пъти, за да може да има равнопоставеност между децата, защото рискуваме да сме пристрастни към малък брой деца, подпомагайки ги постоянно".

Сдружението съществува от 2004 година. До момента е събрало 1 400 000 лева, с които е помогнало на повече от 1700 деца. До края на месеца пътуващата театрална трупа ще играе благотворително в Сливен и Хасково.