НОВИНИ

Банско почете 114-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание

Банско почете 114-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание. Тържественото честване на годишнината е започнало в неделя с панихида, отслужена в черквата "Света Троица", съобщи пресцентърът на общината. Десетки миряни, жители и гости на планинската община са се събрали по-късно пред паметника "Банско помни героите!", за да засвидетелстват своята почит към всички знайни и незнайни народни герои, които въстават срещу тиранията и безчовечието в името свободата.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
12:59, 31.07.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас
банско почете 114 годишнината илинденско преображенското въстание

Преди 114 години 30 хиляди български въстаници се изправиха срещу 400 хиляди турски войници и влязоха в над триста сражения в името на разпокъсаното ни Отечество, е заявил в словото си кметът на община Банско Георги Икономов. Зад тази суха статистика стоят човешки съдби, стоят имената на героичните банскалии, последвали порива си за свобода, е посочил кметът.

Той е припомнил и имената на Марушка Тодева и Спаска Георгиева, извезали върху знамето на местните въстаници през 1903 г. думите "Свобода или смърт", които ще поведат непокорните банскалии към поредната българска голгота. Тези думи за тях ще се превърнат в свещен обет, който ще подпишат с кръвта си Радон Тодев, Борис Иванов, Иван Голев, Радон Георгиев, Атанас Фурнаджиев, Сава Мехомийски, Михаил Колчагов, Георги Голев. Банскалии няма да забравят саможертвата на 27-те герои от смъртната чета на Радон Тодев, опяти приживе и намерили смъртта си в Годлевската планина.

Гости на тържествата в Банско, посветени на годишнината от въстанието, които са продължили със събор на Мъртвата поляна в м. Чалин валог, са били народните представители Даниела Савеклиева, Александър Мацурев и Атанас Стоянов, евродепутатите Андрей Ковачев и Ангел Джамбазки, Бисер Михайлов - областен управител на област Благоевград и неговият заместник Иван Стоянов. На паметника "Банско помни героите!" е бил положен също венец на признателност, изпратен от министър-председателя Бойко Борисов, информират от общината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Актрисата Жана Моро почина на 89-годишна възраст
Актрисата Жана Моро почина на 89-годишна възраст
Вечеря на високо в Бразилия кандидатства за Гинес
Вечеря на високо в Бразилия кандидатства за Гинес