НОВИНИ

Барак Обама и Меркел защитават споразумението за свободна търговия САЩ-ЕС

Американският президент Барак Обама пристигна днес на двудневно посещение в Германия - пето и последно в качеството му на държавен глава. Заедно с канцлера Меркел той откри традиционния панаир в Хановер. Утре двамата заедно с лидерите на Великобритания, Франция и Италия ще участват в мини-среща на върха по световните проблеми. Основна цел на визитата на Обама е подкрепа за оспорваното проекто-спозарумение за свободна търговия ЕС-САЩ.

bnt avatar logo
от БНТ
17:32, 24.04.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:03 мин.
По света

Изявата на Обама на Хановерския панаир е първа за действащ американски президент. Евросъюзът и САЩ трябва да продължат да работят за напредък в преговорите по споразумение за свободна търговия, заяви гостът.

Привържениците очакват облекчаването на митническите и нетарифните търговски бариери като технически стандарти и изисквания да донесе ползи по 100 милиарда долара за двете икономики, растеж и нови работни места.

Барак Обама - президент на САЩ: Силен ръст в Европа е от особена важност, особено с оглед на редица предизвикателствата, както в сигурността и отбраната, така и при миграцията и бежанците.

Санкциите срещу Русия могат да бъдат вдигнати само при политическо решение за Източна Украйна, единодушни са двамата лидери, които ще задълбочат сътрудничеството срещу тероризма.

Обама е настанен в замъка Зеефугиум, но официалните му разговори са в двореца Херенхаузен от 17-ти век. Хиляди полицаи са на крак. До края на визитата местните жители не трябва да изхвърлят боклука си и да стоят по прозорците, за да не изнервят снайперистите. Децата не бива да играят по дворовете, приемането на гости се съобщава предварително.

Холгер Хилгенберг- полиция на Хановер: Хер Обама е човекът под най-голям риск в света и затова е необходимо да вземем тези мерки.

И днес имаше демонстрация срещу спорния договор за свободна търговия ЕС-САЩ. Опонентите очакват занижаване на стандартите и критикуват тайното водене на преговорите.

Тило Бродман - Германска инженерна асоциация: Проблемът е, че точно сега преговорите боксуват. Индустрията се надява посещението на Обама ще даде необходимия тласък. Нужно е да ускорим процеса.

Канцлерът Меркел се надява споразумението да е факт до края на годината, но през ноември Съединените щати ще изберат нов президент. Никой от претендентите за поста на Обама не гори от желание да включи споразумението в кампанията си.

Германският вицеканцлер и министър на икономиката Зигмар Габриел призова Вашингтон да направи повече отстъпки пред риск от провал. В Хановер са и седем еврокомисари, ангажирани в преговорния процес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сблъсъци между демонстранти и австрийската полиция на границата с Италия
Сблъсъци между демонстранти и австрийската полиция на границата с Италия
Мирно шествие поиска легализиране на марихуаната
Мирно шествие поиска легализиране на марихуаната