НОВИНИ

Барак Обама на посещение в Хирошима

Барак Обама пристигна в Хирошима-това е първото посещение на действащ американски президент след пускането на атомна бомба над японския град време на Втората световна война. Визитата се приема противоречиво от местните жители и стана причина за протести.

bnt avatar logo
от БНТ
11:32, 27.05.2016
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Барак Обама положи венец на гробницата в Хирошима. Освен официални лица, той беше придружен и от близки на загинали по време на бомбардировката над Хирошима. На 6 Август 1945 година над града е пусната първата в света атомна бомба. Загиват повече от 140 хиляди души. Мнозина обаче смятат, че именно американската атака е една от причините Япония да капитулира и така да се сложи край на Втората световна война. Преди да пристигне в Хирошима Барак Обама посети американска военна база, където заяви, че визитата му е доказателство за това, как и най-дълбоките различия могат да бъдат преодолени. Японците обаче са противоречиво настроени. Мнозина се включиха и в протестни шествия.

Даичи Наито
Дружелюбната атмосфера тук е доста подозрителна. Вярвам, че много хора мислят, че не е честно той да идва тук.

Кана Мояши
Посещението на президента Обама в Хирошима е много благородно.

От Белия дом вече няколко пъти подчертаха, че посещението на американския президент НЕ Е извинение за бомбите, а почит на паметта на загиналите по време на Втората световна война. Според анализатори идването му тук се смята за стратегическо, защото показва задълбочаващите се отношения между Токио и Вашингтон, на фона на нарастващата китайска военна мощ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шофьор без книжка рани трима души в село Динк
Шофьор без книжка рани трима души в село Динк
Дарителска кампания за книги в Добрич
Дарителска кампания за книги в Добрич