НОВИНИ

Барак Обама няма да разговаря с Фидел Кастро

Преди визитата на президента на САЩ в Куба.Семейство Обама се очаква да пристигне в Хавана на 20 март следобед. Това ще бъде първото посещение на действащ американски президент в Куба от почти 90 години. За последен път Калвин Кулидж идва на Острова през 1928 година.Какво се очаква от визитата му ?

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
10:00, 19.03.2016
Чете се за: 04:09 мин.
По света
барак обама разговаря фидел кастро

Федерацията на кубинските жени иска да се срещне с Мишел Обама

Жените на острова искат да споделят опита си в областта на образованието на момичета по време на посещението на американската президентска двойка в Куба. Барак и Мишел Обама се очаква да дойдат в Хавана на 21 и 22 март заедно с двете си дъщери Саша и Малия.

"100 процента от нашите момичета ходят на училище, независимо от мястото, където живеят, цвета на кожата им или евентуален недъг, който имат", казаха от федерацията на кубинските жени, в комюнике, публикувано в официалния вестник "Гранма".

Федерацията представлява повeче от 4 милиона жени на острова. С жеста си тя иска да изрази солидарност с инициативата на Мишел Обама " Оставете момичетата да учат". Инициативата има за цел да даде образование на по-голямата част от общо 62 милиона момичета по целия свят, които не ходят на училище.

Процесът по сближаването между Куба и САЩ започна на 17 декември 2014 година, когато Раул Кастро и Барак Обама обявиха старта на процеса по нормализиране на отношенията. Двете страни възстановиха дипломатическите си отношения през юли 2015 година. Отвориха посолства в Хавана и Вашингтон, после Съединените щати извадиха Куба от списъка на държавите спонсориращи тероризма. Двете страни предприеха стъпки да увеличат възможностите за бизнес и пътувания.

От администрацията на Обама подчертаха, че целта на визитата е не само контакт с кубинското правителство, но и с кубинския народ.


;

Посещението на семейство Обама е в рамките на продължаващото сближаване между Куба и Съединените щати след повече от половин век вражда.

В неделя местно време, семейство Обама ще се разходи в стария град в Хавана, където ще посети катедралата и ще се срещне с кардинал Хайме Ортега. 78-годишният духовник е пример за политическа фигура извън комунистическата партия, която има влияние на Острова, макар някои кубински дисиденти да смятат, че е станал прекален близък с управляващите. Кардинал Ортега, който е и архиепископ на Хавана беше посредник в освобождаването на 126 политически затворници през 2010 и 2011 година, задържани през така наречената "Черна пролет". Той изигра роля и в разведряването на кубинско-американските отношения. Точно Ортега става пратеник на папа Франциск с послания до Раул Кастро и Барак Обама в деликатен етап от тайните преговори. Кардиналът заминава за Вашингтон и урежда тайна среща с Обама в Белия дом.

Експерти сравняват призивите му за промяна и отваряне към религията с работата на Карол Войтила в комунистическа Полша. Именно папа Йоан-Павел Втори ръкополага Хайме Ортега за кардинал през 1994 година.

Дотук кардинал Ортега стига след като е бил въдворен за осем месеца в трудов лагер от комунистическата власт през 1966-1967 година. Тогава режимът на Кастро преследва духовници, хомосексуалисти и други врагове на властта. Ортега казва, че този болезнен период е бил "уникално преживяване", което го е научило на състрадание. Духовникът е известен с политиката си на диалог и не конфронтация.

Спечелва си обаче критики с изказване пред испанско радио през юни 2015 година, че в Куба няма политически затворници. Две седмици по-късно, водеща правозащитна организация в Куба публикува доклад, според който на острова има 60 политически затворници, включително и такива, задържани за мирни протести.


;

Берта Солер, лидер на дисидентското движение "Жени в бяло" настоява Ортега убедително да осъди преследването от страна на кубинското правителство на активисти от нейната организация. Полицията редовно арестува десетки от тях за часове за участие в седмични демонстрации. "Жени в бяло" е основана през 2003 година. В нея влизат съпруги и близки на дисиденти, вкарани в затвора от правителството на Фидел Кастро. Жените протестират като всяка неделя присъстват на меса, облечени в бяло, после мълчаливо минават по улиците на Хавана. Избират белия цвят като символ на мира. Движението получи наградата "Сахаров" на Европейския парламент през 2005 година.

В писмо до Берта Солер от 13 март, Барак Обама обеща да повдигне въпроса за свободата на словото и събиранията в разговора си с Раул Кастро. Обама нарече "Жени в бяло" вдъхновение за движенията за човешки права по целия свят".

Солер приветства писмото на Обама, но все още не е съгласна с предприемането на едностранни промени от негова страна без реципрочни мерки от Куба. Кубинското правителство смята дисидентите за наемници, които искат да дестабилизират страната.

Хавана критикува САЩ по въпросите на расовите отношения и лагера Гуантанамо.

Среща между Барак Обама и Фидел Кастро не е предвидена.

;

Седмица преди пристигането си, американският президент обяви нови облекчения на търговски ограничения срещу Куба.

Отсега нататък американците ще могат по-лесно да пътуват за Куба - когато пътуването е с образователна или хуманитарна цел и дори когато тези визити не са под егидата на американска организация. Чисто туристическите пътувания остават забранени.

Кубинците пък ще могат да отварят банкови сметки в Съединените щати и да получават там заплати.

Освен това американците ще могат да купуват и консумират кубински продукти като пури и ром, когато са в трети страни, например в Европа. Досега това им беше забранено.

Американски компании ще могат да внасят кубински софтуеър, досега забраната не важеше само за приложения за мобилни телефони.

Американските власти разрешават на кораби със стоки от САЩ към Куба да продължат пътя си към други страни.

На 16 март със специален полет бяха възстановени и директните пощенски връзки между двете страни. Те бяха спрени през 1963 година. Американците пращаха писма до Куба чрез посредници от трети страни, което удължаваше и оскъпяваше връзките.

;

В понеделник, 21 март, Барак Обама ще се срещне с кубинския президент Раул Кастро, като преди това ще се спре пред паметника на бащата на кубинската независимост Хосе Марти.

По време на разговора си с Раул Кастро, Обама смята "да е много искрен по точките на неразбирателство", особено човешките права.

Във вторник, американският президент ще произнесе реч в "Гран Театро Алисия Алонсо". Очаква се тя да бъде предавана по радиото и телевизията. Вашингтон не е срещнал никакви възражения по този въпрос от страна на кубинското правителство.

След това Обама ще се срещне с представители на кубинското гражданско общество. Белият дом не разпространи списъка на поканените, но някои от тях обявиха сами, че им предстои среща с Обама в американското посолство в Хавана.

Това са Берта Солер, Мануел Куеста Моруа, срещнал се с Обама в Панама през април 2015 г., на срещата на американските държави и Хосе Даниел Ферер, водач на Патриотичния съюз на Куба, дисидентска организация, основана през 2011 година.

Накрая Барак Обама ще присъства на бейзболен мач между кубинския национален отбор и Тампа Бей Рейс от Висшата америакнска лига.

Обама обаче няма да даде началния удар, както се спекулира.



;

Близо два милиона кубинци и техни наследници живеят в Съединените щати и поддържат връзка с близките си на карибския остров.Изпращането на колети е практика.

В следващите месеци се очаква възстановяването на търговските въздушни връзки. Лимитът им ще бъде 110 редовни полета дневно между двете страни.

Наложеното от президента Кенеди ембарго през 1962 година остава в сила. То е в отговор на политиката на национализация на Фидел Кастро и може да бъде отменено само от американския Конгрес, но това едва ли ще стане скоро тъй като там преобладават републиканците.За да се отмени ембаргото двете страни трябва да намерят начин да решат въпроса за взаимните компенсации. Това включва хиляди отделни личности и компании, всеки от които със свои искания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чисто минало в интернет или цензура?
Чисто минало в интернет или цензура?
Драмата си е драма, но идват избори...
Драмата си е драма, но идват избори...