Президентът на САЩ Барак Обама одобри днес серия от санкции срещу Русия заради намесата й в президентските избори в САЩ и предупреди, че предстоят още мерки.

© БТА

Тези мерки бяха предшествани от нееднократни предупреждения към руското правителство и ние ги смятаме за необходим и адекватен отговор на опитите му да навреди на интересите на САЩ чрез нарушаване на установените международни норми на поведение, се казва в изявление на Обама.

Тези мерки не са последните в отговор на руските агресивни действия. Ние ще продължим да реагираме своевременно и адекватно, допълва президентът.

Той посочва, че правителствен доклад за руските опити за намеса в изборите в САЩ ще бъде изпратен в Конгреса в близките дни.

Държавният департамент обяви за персона нон грата 35 "служители на руското разузнаване", които в рамките на 72 часа трябва да напуснат САЩ със семействата си. Официално те са дипломати от руското посолство във Вашингтон и консулството в Сан Франциско. Освен това ще бъдат затворени два руски обекта в щатите Ню Йорк и Мериленд, които са използвани от руски представители с цел събиране на разузнавателна информация.

В комюнике на Белия дом се съобщава за въвеждане на санкции срещу девет юридически и физически лица, включително две руски разузнавателни агенции и три компании, които са предоставили материална подкрепа за кибероперациите на една от разузнавателните служби.