НОВИНИ

Барак Обама обяви извънредно положение във Флорида заради урагана Матю

Президентът на Съединените американски щати Барак Обама обяви извънредно положение в щата Флорида, тъй като ураганът Матю продължава да набира сила и се е насочил към югоизточната част на страната, съобщи Ройтерс, позовавайки се на съобщение от Белия дом. Междувременно броят на жертвите на урагана достигна най-малко 140. Огромната част от тях, 136, са загинали в Хаити, предаде Ройтерс, като се позова на властите.

bnt avatar logo
от БТА / "Фокус"
21:23, 06.10.2016
Чете се за: 00:37 мин.
По света
барак обама обяви извънредно положение флорида заради урагана матю

Извънредното положение изисква от Министерството на вътрешната сигурност на САЩ и Федералната агенция за управление на извънредни ситуации (FEMA) да координират усилията си по облекчаване на щетите, които бурята ще нанесе. Ураганът отново беше повишен в буря четвърта степен, като скоростта на ветровете му е 220 км/ч.

Много хора са били убити от паднали дървета, плаващи отломки и придошли реки. Най-тежко е положението в южната и западната част на Хаити. Най-малко 50 души са загинали само в една южна община, Рош-а-Бато, съобщи по-рано депутат, цитиран от Франс прес.

Матю продължава на север към американския щат Флорида, след като удари Бахамските острови. Тази сутрин ураганът се е усилил до четвърта категория по петстепенната скала на Сафир-Симпсън. Скоростта на съпътстващите ветрове достига 220 км/ч.

По последни данни на американския Център за наблюдение на ураганите Матю е само на 290 километра от Флорида, предаде Франс прес. Властите в щатите по югоизточното крайбрежие на САЩ евакуират местните жители. След като бе наредено на 1,5 милиона жители на Флорида да се евакуират, мярката бе наредена и на хората, живеещи по крайбрежието на Джорджия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Строят нов музей до Статуята на свободата в Ню Йорк
Строят нов музей до Статуята на свободата в Ню Йорк
Вододайната зона на Гурмазово - застрашена от замърсяване
Вододайната зона на Гурмазово - застрашена от замърсяване