НОВИНИ

Барак Обама обяви категорично подкрепата си за сегашната власт в Турция

Президентът на САЩ Барак Обама ясно и категорично заяви, че подкрепя демократично избраното цивилно управление на Турция. Той изрази съжаление за жертвите и подчерта жизненоважната нужда от стабилност в страната без изблици на насилие и призова хората да спазват закона, каза кореспондентът в САЩ Младен Петков.

bnt avatar logo
от БНТ
20:58, 16.07.2016
Чете се за: 00:30 мин.
По света

Коментари в местни медии описват САЩ като попаднали в дилема - "дали са на страната на недемократичния преврат, или на все по-недемократичното управление".

Но САЩ имат много сериозна причина да подкрепят Турция, а именно, че са съюзници по линия на НАТО. Второ Турция е ключов партньор в борбата срещу 'Ислямска държава", коментира кореспондентът Петков.

Има много американско-турски бази, както и тази в Инджирлик, която даже мина в специален режим на охраняване основно на базата. Всички други операции бяха спрени. От тази база се извършват голяма част от нападенията срещу "Ислямска държава". От Пентагона съобщиха, че случващото се в Турция не е оказало влияние на продължаващите операции срещу "Ислямска държава".

Държавният секретар Джон Кери изрази категорична подкрепа за сегашната власт в Турция. САЩ ще помогнат и за разследването и са готови да предоставят документи на Анкара.

Вижте прякото включване на Младен Петков във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турски военни избягаха в Гърция
Турски военни избягаха в Гърция
Весела Чернева: Всички турски партии заклеймиха опита за преврат
Весела Чернева: Всички турски партии заклеймиха опита за преврат