Президентът на САЩ Барак Обама ясно и категорично заяви, че подкрепя демократично избраното цивилно управление на Турция. Той изрази съжаление за жертвите и подчерта жизненоважната нужда от стабилност в страната без изблици на насилие и призова хората да спазват закона, каза кореспондентът в САЩ Младен Петков.

Коментари в местни медии описват САЩ като попаднали в дилема - "дали са на страната на недемократичния преврат, или на все по-недемократичното управление".

Но САЩ имат много сериозна причина да подкрепят Турция, а именно, че са съюзници по линия на НАТО. Второ Турция е ключов партньор в борбата срещу 'Ислямска държава", коментира кореспондентът Петков.

Има много американско-турски бази, както и тази в Инджирлик, която даже мина в специален режим на охраняване основно на базата. Всички други операции бяха спрени. От тази база се извършват голяма част от нападенията срещу "Ислямска държава". От Пентагона съобщиха, че случващото се в Турция не е оказало влияние на продължаващите операции срещу "Ислямска държава".

Държавният секретар Джон Кери изрази категорична подкрепа за сегашната власт в Турция. САЩ ще помогнат и за разследването и са готови да предоставят документи на Анкара.

Вижте прякото включване на Младен Петков във видеото.