НОВИНИ

Барак Обама: "Опасността от ядрена заплаха не е отминала"

"Светът е предприел сигурни стъпки за намаляване на риска от ядрени нападения, но заплахата остава." Това заяви Барак Обама по време на откриването на срещата на върха по ядрената сигурност във Вашингтон.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
22:23, 01.04.2016
Чете се за: 00:40 мин.
По света
барак обама опасността ядрена заплаха отминала

Обама оцени като положителен знак както дългоочакваното споразумение за ядрената програма на Иран, така и договора за физическа защита на ядрените материали, ратифициран от 102 държави по света. Споразумението се очаква да влезе в сила в скоро време, а целта е намаляване на възможността ядрени оръжия да бъдат заплаха за световната сигурност.

Барак Обама подчета необходимостта от по-добра защита на обектите за съхраняване на плутоний и обогатен уран, които според него не навсякъде са достатъчно добре охранявани. Все още нито една терористична организация не е успяла да се сдобие с ядрено оръжие, но по думите му, заплахата не е отминала. Той припомни, че Ал Каида от дълго време се опитва да се сдобие с ядрени материали, а "Ислямска държава" вече е използвала химически оръжия срещу цивилни.


;
Барак Обама, президент на Съединените щати:
"Несъмнено, ако тези безумци успеят да се сдобият с ядрена бомба или каквито и да е ядрени оръжия, то те със сигурност биха ги използвали за да убият колкото могат повече невинни хора. Ето защо, всички ние, които сме част от коалицията срещу джихадистите, трябва да направим всичко по силите си, за да попречим на терористите да се сдобият не само с ядрено, но и с каквото и да е оръжие за масово унищожение."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Напрежение в Гърция преди прилагането на споразумението ЕС-Турция
Напрежение в Гърция преди прилагането на споразумението ЕС-Турция
Стъпка напред за визията за семейна политика
Стъпка напред за визията за семейна политика