НОВИНИ

Барак Обама остро разкритикува изказванията на Доналд Тръмп против мюсюлманите

Президентът на САЩ Барак Обама остро разкритикува изказванията на кандидата на републиканците за Белия дом Доналд Тръмп и ги определи като "в разрез с ценностите и идеите" на САЩ. "По-различно ли да започнем да се отнасяме с американските мюсюлмани? На специално наблюдение ли да ги подлагаме? Да ги дискриминираме ли заради вярата им?", запита Обама в първата си реакция на вчерашното изказване на Тръмп, последвало атентата в Орландо.

bnt avatar logo
от БТА
22:07, 14.06.2016
Чете се за: 01:24 мин.
По света
барак обама остро разкритикува изказванията доналд тръмп против мюсюлманите

Това не е Америката, която искаме. Различно отношение към американските мюсюлмани няма да направи страната по-сигурна, а по-несигурна, защото ще подхраним схващането сред поддръжниците на "Ислямска държава", че Западът мрази мюсюлманите, каза Обама. Той заяви това ден след като Тръмп повтори предложението си временно да се забрани на мюсюлмани от чужбина да влизат в САЩ.

САЩ са основани на свободата на вероизповеданието и не правят религиозни проверки. Подобни изказвания карат американските мюсюлмани да мислят, че правителството им ги е предало, каза Обама. Президентът също така разкритикува републиканците, които го обвиняват, че не иска да назове директно терористичната заплаха и не използва израза "радикален ислям", когато говори за тероризма.

"Няма нищо вълшебно в израза "радикален ислям". Това е политическа тема на обсъждане, а не стратегия", заяви Обама след среща с екипа си за национална сигурност, с които обсъди борбата срещу ИД и бе информиран за развоя на разследването на нападението в нощния гей клуб в Орландо. Обама настоя, че ясно е заявявал, че екстремистите изопачават исляма и целта му е да стане ясно, че САЩ не са настроени против всички мюсюлмани безразборно.

Обама поиска от Конгреса да върне забраната над купуването на автомати, за да затрудни терористите в желанието им да убиват американци. Кандидатката на демократите за президент Хилари Клинтън също поиска такава забрана, а кандидатът на републиканците Доналд Тръмп е против. Нападателят в Орландо Омар Матин е използвал автомат, с който е убил 49 души.

Забраната над полуавтоматичните оръжия изтече през 2004 г. Мнозинството републиканци и някои демократи в Конгреса са против връщането ѝ. Обама изрази солидарността си с гей общността в САЩ след убийството на 49 души в Орландо в най-кървавото нападение в света срещу гей общността. "Държа да припомня, че не сте сами. Американският народ, нашите съюзници и приятели по света са заедно с вас", заяви Обама. Той заяви, че ИД вече е в отбранителна позиция и се затруднява да вербува чуждестранни бойци.

"ИД не е била в състояние да извърши успешно голямо нападение в Ирак или Сирия от една година", изрази задоволство Обама, който добави, че благодарение на международните усилия потокът от чуждестранни бойци към групировката значително е намалял. Според американското разузнаване числеността на ИД е спаднала до най-ниското си равнище за над две години и половина, посочи той. Обама изброи финансовите загуби на ИД, убитите 120 нейни лидери и командири и загубата на близо половината от територията ѝ в Ирак. "Ще загубят още повече, а в Сирия също непрекъснато губят позиции", увери той и повтори решителността си да унищожи ИД.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доналд Тръмп отвърна на критиката на Обама за антимюсюлманските му изказвания
Доналд Тръмп отвърна на критиката на Обама за антимюсюлманските му изказвания
Почина Хенри Маккълъф, китаристът на групата на Пол Маккартни Уингс
Почина Хенри Маккълъф, китаристът на групата на Пол Маккартни "Уингс"