НОВИНИ

Барак Обама отмени разговора си с лидера на Филипините Родриго Дутерте

Американският президент Барак Обама отмени разговора си с лидера на Филипините Родриго Дутерте, предвиден за днес в рамките на годишната среща на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия. Причината е обиден коментар от страна на Дутерте, отправен към Обама на пресконференция преди заминаването на филипинския държавен глава за Лаос.

Георги Петров
от Георги Петров
08:52, 06.09.2016
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Родриго Дутерте е известен с изключително строгите си мерки срещу организираната престъпност във Филипините, които дотук по данни на местните сили на реда, са довели до 1500 "смъртни случая при разследване" - термин, който защитници на човешките права твърдят, че прикрива несанкционирани убийства.

Президентът на Филипините заяви на пресконференция преди заминаването си за Лаос на английски език, че няма да допусне да бъде разпитван без основание за действията си като държавен глава и отправи на родния си език изключително обидни коментари по адрес на Барак Обама.

Родриго Дутерте, президент на Филипините: "Аз съм президент на независима държава и ние от много време не сме колония. Нямам друг господар освен филипинския народ, абсолютно никой. Трябва да ме уважавате. Не подхвърляйте въпроси и изявления просто така. ...Кучи сине, ще те напсувам на този форум."

В отговор говорителят на Съвета за национална сигурност на Съединените щати Нед Прайс обяви, че вместо с Дутерте, Барак Обама ще проведе двустранна среща с държавния глава на Южна Корея Пак Гън-хе. Впоследствие представител на филипинския президент заяви, че държавният глава съжалява за думите си, без да се извинява за тях.

- "Президентът Дутерте обясни, че твърденията на пресата, че президентът Обама ще му държи сметка за незаконни убийства в страната му, доведе до силни коментари от негова страна. Господин Дутерте съжалява, че тези коментари предизвикаха противоречия."

"Наказателят", както е известен Дутерте, и Барак Обама все пак ще вземат участие в общите заседания в рамките на годишната среща на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Тотев: Инфраструктурните проекти в Пловдив ще отворят града за култура
Иван Тотев: Инфраструктурните проекти в Пловдив ще отворят града за култура
Историята на Съединението
Историята на Съединението