НОВИНИ

Барак Обама поздрави Доналд Тръмп с победата

Президентът Обама се е обадил на републиканеца Доналд Тръмп да го поздрави за победата на изборите и да го покани да се срещнат утре в Белия дом, за да обсъдят предаването на властта. В телефонен разговор с опонента си, Хилари Клинтън призна своето поражение. Нейни привърженици, обаче, излязоха на протест във Флорида и Орегон. Протест имаше и в Калифорнийския университет, където студенти блокираха улици и скандираха "Ти не си Америка, ние сме Америка". Демонстрант в Окланд беше блъснат от автомобил, докато блокирал магистрала.Хилъри Клинтън спечели в 18 щата - сред тях и столицата Вашингтон. Триумфът на Тръмп изглеждаше неочакван за едни, а за други - направо шокиращ, заговори се за несигурност в световен план и за отслабване на Европа.

bnt avatar logo
от Милена Цветанска
18:06, 09.11.2016 (обновена)
Чете се за: 01:42 мин.
По света

Как Тръмп ще успее да да обедини това разделено общество? - това е въпросът, който вълнува всички. Вотът на хората е разделен почти по равно, дори малко повече в полза на Хилари Клинтън , макар че Тръмп печели електоралната колегия. Това показва, че половината от американците не харесват Тръмп и то ожесточено. Американското общество е силно поляризирано и затова големия въпрос е как Тръмп ще успее да преодолее този проблем - да успее да спечели останалата част от хората, за да му повярват.

Асен Асенов, преподавател от Американския университет във Вашингтон: Абсурдно е, че един милионер стана гласът на милиони хора, които си загубиха работата, в резултат на глобализацията. Техните работни места отидоха в Китай, във Виетнам, в Мексико и на други места. Милиони хора, които не желаеха да виждат Америка като разграден двор. Друга група разбира се недоволни са хората, които имаха работни места, но техните заплати не растяха през всичките тези години. Американците, които гласуваха за Тръмп, искаха наистина да видят Америка велика отново. Велика, в смисъл стабилни работни места, стабилни доходи, една по-голяма сигурност. И, разбира се, едно усещане за това, че Америка е първата икономическа сила в света.
;

Барак Обама - президент на САЩ: "Прекарахме дълга нощ. Говорих с избрания за президент Доналд Тръмп към 3 и половина през нощта, за да го поздравя за изборната победа. Поканих го да дойде в Белия дом утре, за да говорим за успешното предаване на властта между двете президентства. Не е тайна, че с него имаме значителни различия, но спомнете си преди осем години, президентът Буш и аз също имахме значителни различия. Мирното предаване на властта е отличителен белег на нашата демокрация и в следващите месеци ние ще покажем това на света".


;

Ето какво казаха и двама анализатори за изборната победа на Доналд Тръмп:

Джеймс Карафано - анализатор, Фондация "Херитидж": Не мисля, че това, което Тръмп предлага е да изолира Америка. Разбира се, че не. Според мен, в крайна сметка той иска да защити жизненоважните интереси на САЩ. Ще ви дам пример - не можете да имате двама по-ралични президенти - Джордж Буш и Барак Обама, а в крайна сметка политиката им беше много, много сходна. Въпреки че Обама искаше изтегляне от Близкия изток, връщане на войските, на практика политиката му беше много подобна на тази на Буш. Значи смятате, че няма да има големи промени във външната политика. Ще има повече приемственост, отколкото промяна. Те знаят, че силно НАТО е от жизненоважен интерес за САЩ. Президентът Буш признаваше това, президентът Обама го признаваше. Бих казал, независимо кой беше спечелил Хилъри Клинтън или Доналд Тръмп, Америка ще бъде добър партньор в НАТО, защото това е неин стратегически интерес.
Хедър Конли - "Институт за стратегически и международни изследвания", Вашингтон: "Следващият президент ще трябва да се справи със сложен международен пейзаж- северна Корея, борбата с Ислямска държава в Ирак и Сирия, също и предизвикателството Русия и разбира се Китай, южнокитайско море. Тези въпроси ще бъдат приоритет".



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Световната метеорологична организация иска от синоптичните служби на Балканите нов план за действие
Световната метеорологична организация иска от синоптичните служби на Балканите нов план за действие
Филм на БНТ-Варна с премиера в понеделник
Филм на БНТ-Варна с премиера в понеделник