НОВИНИ

Барак Обама: САЩ са ангажирани да помогнат на Европа да реши мигрантската криза

Президентът Барак Обама заяви, че САЩ са ангажирани да помогнат на Европа да се справи с притока от бежанци и добави, че Италия, Гърция и Германия не трябва да поемат по-голям товар от европейските си съседи, предаде Ройтерс.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
22:09, 18.10.2016
Чете се за: 00:33 мин.
По света
барак обама сащ ангажирани помогнат европа реши мигрантската криза

"От стратегически интерес за САЩ е да се осигури решаване на съществуващата в Европа мигрантска криза", каза Обама на съвместна пресконференция в Белия дом с италианския премиер Матео Ренци.

Ренци заяви, че няма да е голяма катастрофа ако на референдума от 4 декември италианците отхвърлят предлаганата от правителството конституционна реформа, целяща повече стабилност в държавното управление, предаде Франс прес.

"Не мисля, че ще настъпи голяма катастрофа ако отговорът "не" вземе превес, но за всеки случай предпочитам да спечеля референдума. Ще направя всичко по силите си", каза Ренци.

Реформата има за цел повече политическа стабилност в Италия, където от 1946 г. са се управлявали 60 правителства. В нея се предвижда намаляване на членовете на Сената от 315 на 100, Сенатът да не гласува вот на доверие на правителството и да разглежда само ограничен брой закони. Правителството пък ще може да поиска ускорена процедура в долната камара на парламента за някои закони, които смята за спешни.

Според допитванията позициите за референдума са силно изравнени с лек превес на отговора "не", отбелязва АФП.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алфа Рисърч: 52% ще гласуват в националния референдум
Алфа Рисърч: 52% ще гласуват в националния референдум
"Модерният демон" на фотографията Ъруин Олаф пред БНТ: Снимката трябва да говори
"Модерният демон" на фотографията Ъруин Олаф пред БНТ: Снимката трябва да говори