НОВИНИ

Барак Обама връчи президентски медали на свободата

Барак Обама връчи преизидентски медали на свободата за последен път като стопанин на Белия дом. Том Ханкс, Бил Гейтс и Брус Спрингстийн са сред звездите, получили най-високото цивилно отличие в Съединените щати.

барак обама връчи президентски медали свободата
bnt avatar logo
от БНТ
09:35, 23.11.2016
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Церемонията по връчването на президентските медали на свободата е сред последните официални изяви на Барак Обама. И този път той не изневери на стила си - трогателен и откровен, с присъщото си чувство за хумор.

Барак Обама, президент на САЩ: Това са хората, които са ме направили такъв какъвто съм, помислете и за моя мандат, кое го прави специален - това е Америка и е полезно когато виждаш тази невероятна колекция от хора, да осъзнаеш, че именно това ни прави най-великата нация на Земята, не различията ни, а това, че в различията си намираме нещо общо, което да споделим!

Обама намери по няколко думи за всеки един от лауреатите. Тази година медали получиха 21 души от областта на киното, спорта, бизнеса, филантропията, академичните науки. Отличието се присъжда на хора, с изключителен принос към националните интереси на Съдеинениете щати и сигурността на местно и световно ниво или за културни и други значими обществени и частни начинания. Брус Спрингстийн и Даяна Рос бяха сред отличените музиканти.

Тома Ханкс, Робърт Де Ниро и Робърт Редфорд пък са холивудските звезди с медали. Сред отличените спортисти са легендарните Майкъл Джордън и Карим Абдул-Джабар. Мелинда и Бил Гейтс бяха наградени за фондацията си, която се бори с бедността и глада по света. Особено емоционално беше приета наградата от тв водеща Елън Де Дженеръс, която беше отличена не само заради артистичния си принос, но заради постиженията си в областта на защитата на правата на хомосексуалистите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-малко 11 убити при индийски обстрел на пътнически автобус и селa в Кашмир
Най-малко 11 убити при индийски обстрел на пътнически автобус и селa в Кашмир
Ученици се включиха в кампанията Дари живот
Ученици се включиха в кампанията "Дари живот"