НОВИНИ

Барние: ЕС ще застане твърдо зад Ирландия

Европейският съюз ще „застане твърдо зад Ирландия” каквото и да се случи след Брекзит, заяви преговарящият от страната на Съюза Мишел Барние, който днес беше на посещение в Дъблин.

bnt avatar logo
от БГНЕС
22:07, 08.04.2019
Чете се за: 00:51 мин.
По света
барние застане твърдо ирландия

Барние предупреди Великобритания, че при сценарии за излизане без сделка, няма да има търговски преговори докато проблемът с ирландската граница не бъде решен.

Мишел Барние, главен преговарящ на ЕС по Брекзит: Ние няма да обсъждаме нищо с Обединеното кралство докато няма сделка за Ирландия и Северна Ирландия, както и за гражданските права и финансовите задължения.

Трите проблема бяха покрити от сделката, която беше договорена между британските и европейските преговарящи през ноември, но бе отхвърлена от британския парламент.

В момента британското правителство разговаря с опозиционната Лейбъристка партия за възможните компромиси, които може да включват митнически съюз.

Ирландският премиер Лео Варадкар изрази подкрепа за междупартийните разговори в Лондон.

Лео Варадкар, премиер на Ирландия: Вярвам, че ще е възможно да се създаде консенсус, който да позволи ратификация на сделката.

Той добави, че Ирландия е съгласна да се даде още една отсрочка на Великобритания за Брекзит, за да се позволи тези три решения да поемат своя курс.

Междувременно след разговор с британския премиер Тереза Мей нидерланският министър-председател Марк Рюте написа, че е важно "да се знае кога и на каква основа Великобритания ще ратифицира сделката за изтегляне. Позитивното решение, също ще зависи и от гаранциите на Обединеното кралство за лоялно сътрудничество”.

Утре Тереза Мей ще бъде в Берлин и в Париж за разговори с германския канцлер Ангела Меркел и с френския президент Еманюел Макрон.

В сряда европейските лидери се събират извънредно в Брюксел, за да вземат решение по поисканото от Мей ново отлагане на излизането на Обединеното кралство от ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдят бивш румънски президент за престъпления срещу човечеството
Съдят бивш румънски президент за престъпления срещу човечеството
Велислава Дърева представи книгата си за атентата през 1925 г.
Велислава Дърева представи книгата си за атентата през 1925 г.