Европейският съюз ще „застане твърдо зад Ирландия” каквото и да се случи след Брекзит, заяви преговарящият от страната на Съюза Мишел Барние, който днес беше на посещение в Дъблин.

© БГНЕС

Барние предупреди Великобритания, че при сценарии за излизане без сделка, няма да има търговски преговори докато проблемът с ирландската граница не бъде решен.

Мишел Барние, главен преговарящ на ЕС по Брекзит: Ние няма да обсъждаме нищо с Обединеното кралство докато няма сделка за Ирландия и Северна Ирландия, както и за гражданските права и финансовите задължения.

Трите проблема бяха покрити от сделката, която беше договорена между британските и европейските преговарящи през ноември, но бе отхвърлена от британския парламент.

В момента британското правителство разговаря с опозиционната Лейбъристка партия за възможните компромиси, които може да включват митнически съюз.

Ирландският премиер Лео Варадкар изрази подкрепа за междупартийните разговори в Лондон.

Лео Варадкар, премиер на Ирландия: Вярвам, че ще е възможно да се създаде консенсус, който да позволи ратификация на сделката.

Той добави, че Ирландия е съгласна да се даде още една отсрочка на Великобритания за Брекзит, за да се позволи тези три решения да поемат своя курс.

Междувременно след разговор с британския премиер Тереза Мей нидерланският министър-председател Марк Рюте написа, че е важно "да се знае кога и на каква основа Великобритания ще ратифицира сделката за изтегляне. Позитивното решение, също ще зависи и от гаранциите на Обединеното кралство за лоялно сътрудничество”.

Утре Тереза Мей ще бъде в Берлин и в Париж за разговори с германския канцлер Ангела Меркел и с френския президент Еманюел Макрон.

В сряда европейските лидери се събират извънредно в Брюксел, за да вземат решение по поисканото от Мей ново отлагане на излизането на Обединеното кралство от ЕС.