Европейският съюз няма да сключи с Великобритания споразумение за напускане и/или да й даде преходен период след Брекзит, ако няма сделка, предотвратяваща "твърда" граница в Ирландия. Това заяви днес главният преговарящ на ЕС Мишел Барние. Той каза, че ще се стреми към постигане на съгласие за 100% от проектоспоразумение за Брекзит.

"Това, което липсва, е решение по въпроса за Ирландия", заяви главният преговарящ на ЕС за Брекзит по време на обща пресконференция със словашкия министър-председател Петер Пелегрини. "Без такова решение няма да има споразумение и няма да има преходен период. Това е сигурно", допълни още Барние.

По думите му ЕС се стреми да подобри своето предложение за т.нар. подсигуряване, насочено към запазване на ирландската граница отворена независимо от последиците от Брекзит, но то трябва да бъде приложимо, работещо и при всякакви условия.

"То не може да има крайна дата. Трябва да бъде приложимо, ако и докато не бъде намерено друго решение", заяви Барние.

Тереза Мей: Споразумението за Брекзит е почти готово

Тереза Мей: Споразумението за Брекзит е почти готово

Окончателното споразумение за Брекзит е готово почти 95%, заяви британският премиер Тереза Мей. Според анкета при евентуален нов референдум британците...