Протест в Барселона е насрочен за днес в подкрепа на освобождането на лишените от свобода каталунски лидери, ден след като бившата председателка на каталунския парламент Карме Форкадел бе освободена под гаранция в размер на 150 000 евро. Сепаратистите призоваха гражданите да излязат на улицата в 17:00 часа местно време.

© снимка: БТА / АРХИВ
Пучдемон към ЕС: "Ще продължите ли да подкрепяте Рахой в този държавен преврат?"

Пучдемон към ЕС: "Ще продължите ли да подкрепяте Рахой в този държавен преврат?"

Отстраненият каталунски премиер Карлес Пучдемон днес разкритикува ЕС за подкрепата му за "държавния преврат", извършен по думите му от испанския преми...

Председателката на парламента е една от няколкото висши каталунски политици, за които бяха издадени заповеди за арест, след като регионът обяви независимостта си от Испания по-рано миналия месец.

Междувременно отстраненият каталунският президент Карлес Пучдемон и петима министри трябва да се явят пред белгийски съд следващата седмица във връзка с издадена от Испания международна заповед за ареста им.

Пучдемон в момента се намира в Брюксел. Осем души от кабинета му бяха задържани миналата седмица по обвинения в противодържавна дейност, бунт и злоупотреба с държавни средства заради участието си в обявяването на каталунската независимост.

Пучдемон и министрите му не могат да напускат Белгия без съгласието на съдия

Пучдемон и министрите му не могат да напускат Белгия без съгласието на съдия

Карлес Пучдемон и четирима бивши министри от каталунското правителство бяха освободени условно тази нощ. Това реши белгийски съдия-следовател, след ка...