Двама от членовете на терористичната клетка от Каталуния остават в ареста. По време на разпитите стана ясно, че първоначалния план на атентаторите предвиждал самоубийствена атака и взривяване на туристически обекти. Барселона затяга мерките за сигурност. Специална група ще координира дейността между различните институции.

Със засилено полицейско присъствие - така ще изглежда вече Барселона. Допълнителни части ще охраняват туристическите обекти, гарите и летищата.

Йоахин Форн, вътрешен министър на Каталуния: На всички важни туристически обекти ще бъде засилено полицейското присъствие. Както и на оживени събития, като футболни мачове, концерти... Следващата събота ще има голяма демонстрация в Барселона и ние трябва да се подготвим.

Това са последните членове от терористичната клетка от Рипол. Първоначалният план на атентаторите бил много по-мащабен и много по-кървав. Те трябвало да взривят бомба в катедралата Саграда Фамилия. Възнамерявали да атакуват и други забележителности в Барселона.

Намеренията им се променили след взрива в къщата, в която подготвяли експлозивите.

Двама от четиримата задържани остават в ареста. Те са обвинени в терористична дейност. Третият - собственикът на колата, която беше използвана при атаката в Камбрилс, беше пуснат на свобода, но ще бъде под полицейско наблюдение. Четвъртият - собственикът на интернет - кафенето, в което са живели някои от атентаторите, ще бъде разпитан допълнително.

Животът в Рипол трудно се връща към стария си ритъм.

"От една страна, изпитвам удовлетворение, че клетката е разбита, но от друга - тревога, защото все още има много въпроси. Как и защо се случи в град като Рипол, където отношението към мюсюлманите е много добро", споделя местен жител.

"Живеем в тъга. Да, може би успяхме да избягаме от едната опасност, но не знам дали наистина ще може да бъдем спокойни", разкри каталунец.

Осем от членовете на терористичната клетка са живели в Рипол. Те не са присъствали в полицейски списъци и не са предизвиквали съмнение за радикална дейност у съгражданите си.